Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hellsén summerar vargjakten

/
  • I framtiden får man kanske specialisera vargjakten på vissa revir och kanske dela upp länet i delområden. Denna gång var det först till kvarn och det innebar att i kommuner som Ljusdal och Ovanåker sköts det ingen varg, säger Karl-Evert Hellsén.
  • Den första vargjakten i modern tid fick genomföras i snötyngda trakter och i kyla. Jägarna fick pulsa fram i snö till midjan på vissa håll.

På trettondedagsaftonens eftermiddag avblåstes årets vargjakt. Då hade de två sista vargarna av tre skjutits med en halvtimmes mellanrum vid Kölsjön som ligger mellan Gruvberget och Svabensverk på finnskogen. Vargarna sköts inom Bollnäs kommun bara 100 meter från den gamla sockengränsen mot Alfta.

Annons

Jägareförbundets ordförande i Gävleborg Karl-Evert Hellsén som bor i Skräddrabo var med när vargjakten tog slut. Denna gång som en helt vanlig jägare. Han berättar att det var skidåkare som först spårade upp och ringade in vargarna. Skyttar var då utposterade i området.

– Vi fick skjuta tre vargar i Gävleborg. Det kan man tycka är i minsta laget. Men vi jägare är i alla fall nöjda med att vi fick komma ut och jaga i år. Kanske var det några bomskott för mycket. För oss jägare är det alltid lika förargligt att skadeskjuta ett djur eller inte träffa alls. Vi jägare är också påpassade av dom som inte tycker om oss, säger Karl-Evert Hellsén när han ska sammanfatta den första vargjakten i modern tid.

Det har också kommit fram kritik mot hur kommunikationen mellan jaktledare och Länsstyrelse har varit organiserad. Det har funnits risk att fler vargar än vad kvoten säger hann bli skjutna. I Dalarna hann man skjuta en varg för mycket innan årets vargjakt kunde avblåsas där

– Jag tycker kommunikationen och informationen har funkat väldigt bra i vårt län Gävleborg, säger Karl-Evert Hellsén.

Mer läsning

Annons