Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hej mage - ny bok

/
  • Jag kände att mina resor till Uppsala var meningsfulla. Jag tänkte att jag kunde hjälpa till praktiskt för att Maria skulle bli bra, säger mamma Ruth Hamberg som under en del av Marias svåra sjukdomstid for med skonsam mat för magen från Alfta till Akademiska. Maria berättar att hon var vid gott mod, när hon kände att kroppen började återhämta sig.
  • Hej mage heter Marias bok där hon tar upp varför så många av oss har ont i magen i dag och vad man kan göra åt problemet. Den presenterar bland annat mat som är snäll och läkande för magen och beskriver hur kroppens matsmältningssystem fungerar.

Närmare var tredje svensk lider av magont. Alfta-bördiga Maria Jernsdotter Björklund har nu skrivit en bok för den som vill må bättre i sin mage.

Annons

– Det går inte att peka på en orsak varför halva den svenska befolkningen har besvär med magen. Man kan samla en hel mosaik av anledningar. En anledning är det pressade tempo många lever med. Vi ger oss inte tid att äta i lugn och ro. Vi ger oss inte tid att laga egen mat, säger Maria.

Hon vill därför med boken ge handfasta råd som kan hjälpa vid olika former av magbesvär. Hon hoppas att boken ska hjälpa den som har besvär med magen att systematiskt reda ut vad som just passar den egna magen. I boken finns även recept på lämplig mat till frukost, lunch, mellanmål och kvällsmål.

– Jag förespråkar den mjuka varianten. Det är lugn och ro som gäller, omställning till nya vanor och 100 procent fokusering på att kroppen ska få chans till vila och självläkning.

– Jag kallar det också för att ta magsemester en period för att komma ner i varv och för att se över sina mat- och magvanor.

Marias mål nu är att vara med och skapa ett bättre mat- och magsverige.

– Vi kan själva ta ansvar för att förändra våra egna mat- och magvanor. Jag vill uppmana till en nationell kraftsamling och även försöka påverka, politiker, andra beslutsfattare, sjukhus och restauranger till det. Jag tycker hemkunskapen ska få mer plats i skolan, säger Maria.

Mer läsning

Annons