Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här tävlar alla på samma villkor

/
  • Moa Eriksson på shetlandsponnyn Paxi ska snart in på banan. Här tillsammans med motståndarna Erika Josefsson och kallblodstravaren Klocksveprinsen.
  • Att stanna till vid en bänk, kliva av och leda hästen en bit för att därefter sitta upp igen ingår i banans tävlingsmoment. Julia Westerberg och hennes Red power lyckas vid första försöket.
  • Ida Eriksson och den nordsvenska valacken Blondie har redan tävlat färdigt.
  • Sandra Persson och Rebell på väg in på banan, över några stockar som ska passeras utan protester.
  • En liten liten ruta där man ska göra helt om, utan att kliva på eller utanför linjen av sågspån. Betydligt svårare för de större hästarna som Rebell. Sandra Persson instruerar så gott hon kan.
  • Ett brunnslock finns också med i banan. Ylva Wikander och hennes Nikita övar lite i förväg för att Nikita ska våga kliva på locket.

En liten shetlandsponny tävlar i samma klass som stora kallblodstravare och nordsvenskar – och har lika stor chans att vinna som de andra. Så går det till i bruksridning. I helgen har distriktsmästerskapen avgjorts i Edsbyn.
– Det är roligt att alla kan vara med, oavsett ras och ålder, säger Ida Eriksson.

Annons

Att promenera över en presenning, stå alldeles stilla på anvisad plats i tio sekunder eller flytta på en hink är kanske inga större utmaningar – men till häst kan det vara betydligt svårare. Det vet deltagarna i söndagens distriktsmästerskap i bruksridning.

Tävlingen går ut på att ta sig runt en bana av olika utmaningar: i olika gångarter ska ekipagen hoppa över hinder, gå på smala stigar och ta sig förbi olika störningsmoment utan att stanna upp.

– För varje miss får man straffpoäng och det gäller att få så lite poäng som möjligt. Och det händer nästan aldrig att någon går runt på noll poäng, berättar Ida Eriksson från arrangerande Brukshästkommittén i Gävleborg.

Något som skiljer bruksridningen från andra ridsporter som hoppning och dressyr är att hästarna inte delas upp i olika klasser. Här tävlar alla tillsammans, i en enda gemensam klass. Något som vid första anblicken kan verka orättvist: ska de små hästarna behöva hoppa över lika höga hinder som de större?

– Men då är det i stället mycket enklare för dem när man ska vända på litet utrymme eller gå genom smala passager. Så det blir ändå ganska rättvist. Och det är roligt att alla kan vara med, oavsett ras och ålder.

Tillsammans med bruksridningen ingår två andra grenar i Bruks-DM. På lördagen avgjordes distriktsmästerskapen i brukskörning. Där går de tävlande igenom liknande utmaningar, på en bana, men i stället för att sitta till häst kör man i stället häst och vagn genom banan.

– Skogskörning ingår också, den ska vi ha senare i höst. Den skulle ha varit tidigare i våras men då var det för mycket snö för att göra någon bana.

Ida tävlar själv med hästen Blondie, en nordsvensk brukshäst. De har redan gjort sitt för dagen, fick hyfsade poäng och Ida är nöjd.

– Skulle vi ha varit med och hoppat 150 centimeters-hinder med halvblod och liknande skulle vi inte ha haft en sportkeps. Här är det samma chanser för alla.

Mer läsning

Annons