Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här kan man snacka om sötnosar

/

Vill man se små, söta lamm kan man åka till Gun Wiklund och Curt Arsander i Gäddvik, Alfta. De är vana att visa upp sina snyggingar, för hit har många dagisutflykter gått genom åren.
Även vuxna tycker om lamm, inte minst i påsktider. Då kan lamm vara lika viktigt som ägg på påskbordet.

Annons

Gun Wiklund är väl mest känd som veterinär, men även fritiden ägnar hon åt djur. Gun driver en kennel och så har hon sina får och lamm.

I mitten av mars kom den senaste kullen. De lammen får vara med över sommaren och en bit in på hösten, då de gå till slakt. Åtminstone en hel del gör det, men nummer 11 005 (även får är öronmärkta med ett nummer) får leva längre än så. Hon ska vidare till en ny ägare för att bli avelstacka.

Det bräks någonting alldeles infernaliskt när Gun närmar sig vinterhagen bakom huset i Gäddvik.

Det gör det för att fåren tror att Gun kommer med den dagliga ransonen kraftfoder. Snart inser fåren att det inte riktigt är dags för dagens höjdpunkt och bräkandet avtar.

Stråfoder är ingenting de hetsar upp sig över, det har fåren hur mycket som helst av, men när det vankas kraftfoder, älsklingsrätten, är det omöjligt att hålla känslorna i styr.

- Kraftfoder får de när de ger di, förklarar Gun.

Att fåren trivs hos Gun och Curt går inte att ta miste på.

De får god omvårdnad och har fri tillgång på mat – bättre än så kan man nog inte ha det som får.

Vinterhagen byts snart mot en fäbodvall, där fritt bete och en tillvaro helt utan stress väntar. Då kan det låta och krumbuktas ännu värre än när Gun kommer med älsklingsrätten.

Fårsläpp lär vara en höjdare – i klass med när korna släpps ut på bete.

Decibelstarka tillställningar, om man säger så.

Mer läsning

Annons