Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här firas en grön skön jul – tillsammans

/
  • Gerd Åsentorp har firat många gemensamma jular på S:t Olofs kapell.
  • Besökarna Roger Elofsson och Gerd Åsentorp fyller sina tallrikar med Ris à la Malta.
  • För sjätte året har det varit öppet julfirande på S:t Olofs kapell. Firandet är religöst obundet.

För sjätte året har det varit öppet julfirande på S:t Olofs kapell i Edsbyn. Många har varit där förut. En av dem är Gerd Åsentorp som var besökare de två första åren – nu hjälper hon till i köket.

Annons

Gräset är grönt, men inne i S:t Olofs kapell i Edsbyn är det julstämning. Här håller besökarna just på att avsluta jullunchen och inne i köket förbereds det för kaffe och fika på maten.

I år är det 26 personer som kommit för att fira gemensam jul. Även om firandet är i ett kapell är det religöst obundet. Många har varit där tidigare, men vid ett bord finns två nya besökare – Roger Elofsson och Eva Jeraeus.

– Jag har vetat i flera år att det här finns, men det är första gången jag är här och det är jättebra, tycker Roger Elofsson.

Förra året firade han jul hemma hos sin flickväns dotter, men nu är han alltså här. Han tror att det säkert finns fler som skulle ha velat komma till julfirandet, men som stannat hemma.

– En del tycker kanske att de lämnar ut sig genom att komma hit och visar att de inte har någonstans att ta vägen på jul. Men det gör inte mig någonting, säger han.

Förra året firade hans bordsgranne Eva Jeraeus jul med sin dotter som bor i Stockholm. I år fanns inte den möjligheten, så nu är hon på firandet i S:t Olofs kapell i stället.

– Det hade inte varit något kul att sitta själv hemma, då är det trevligare att komma hit och träffa folk, tycker hon.

Gerd Åsentorp håller på att förbereda fikat. Hon har firat många jular här, de första två åren kom hon som besökare men nu hjälper hon till med maten. Flera i köket är tidigare arbetskamrater från Edsbyverken.

– Det finns de som inte vågar komma hit och som skäms. Själv tycker jag att det är konstigt, för jag är van att göra saker själv, säger Gerd Åsentorp.

Hon har tågluffat själv, ensam åkt på uppdrag som flyglotta och semestrat utan sällskap.

– Får man ingen med sig så är det bara att åka, i stället för att gå hemma själv och vänta, tycker hon.

Läs också:

Till det här julfirandet i Kilafors är alla välkomna

Ideella hjälpinsatser vid jul – ett viktigt komplement tycker socialtjänsten

Mer läsning

Annons