Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har de Sveriges charmigaste hem?

/
  • Sofia Leanders driver bloggen och webbutiken knaada.se och tävlar just nu om titeln Sveriges charmigaste hem. Med på bilden är de två äldsta barnen i huset, Signe och Herman.
  • Ett grönt golv i hallen går över till knallrosa i vardagsrummet.
  • Vardagsrummet och köket är husets nav. Här samlas alla – och en av bilderna i tävlingen är därför tagen här.
  • I uthuset finns numera en glasskiosk, som barnen byggde tillsammans med sina föräldrar i sommar.
  • Två kabeltrummor har förvandlats till polisbilar i trädgården.
  • I barnens rum har uttjänta byrålådor fått nytt liv som vägghyllor ovanför ena sängen.
  • Barnen Signe, Douglas och Herman har varsin liten brevlåda i köket.
  • I dörren in till vardagsrummet finns platsbyggd förvaring för veden till öppna spisen.

Ett charmigt hem är ett hem där man vågar röra sig och dra upp fötterna i soffan. Det tycker Sofia Leanders, som helst inreder med färg och personlighet. Nu är familjen Leanders hus ett av tio som gått till final i tävlingen Sveriges charmigaste hem.

Annons

Det är andra gången gillt för Sofia Leanders. Redan förra året deltog hon i tävlingen Sveriges charmigaste hem, men i år har hon gått till final. Nu är huset ett av tio bidrag som tävlar om titeln.

Och att hemmet har personlighet syns direkt. Det första man möts av som besökare är ett knallgrönt golv i hallen – och några kliv längre in sätter man fötterna på ett lika knalligt rosa vardagsrumsgolv.

– Jag tycker man ska våga använda färg. Visst kan det finnas charm i helvita hem också men jag tycker det ska till lite färg, säger Sofia.

Priset i tävlingen är, förutom en prissumma, också ett inredningsreportage i Expressens inredningsbilaga Leva & bo – det skulle vara värdefullt för Sofia, som sedan en tid tillbaka driver företaget knaada.se där hon säljer grafiska tryck. Att locka fler besökare till hennes blogg och webbutik var största skälet till att hon skickade in tävlingsbidraget.

– Det är ett sätt att marknadsföra mig och synas.

Nu pågår en omröstning på nätet, där alla som vill kan gå in och poängsätta de tio hemmen, för att avgöra vilket som har allra mest charm.

Vad är det då som kännetecknar ett charmigt hem? Personlighet, tycker Sofia:

– Att visa vem som bor där. Våga ha stökigt, ha leksaker och kläder framme. Och att allt inte är sprillans nytt. Jag föredrar att blanda dyrt och billigt, nytt och gammalt, eget och köpt. Själv har jag alltid fascinerats till exempel av konstnärs- och författarhem, där det är kreativt inrett, kanske affischer från golv till tak. Hem där de har vågat frångå alla stilregler. I ett hem ska man våga röra sig och dra upp fötterna i soffan.

Mer läsning

Annons