Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är många med i Svenska kyrkan

Ovanåkers kommun och Bollnäs kommun ligger bland de kommuner i landet som har flest medlemmar i Svenska kyrkan.

Annons

Totalt sett är 69 procent av Sveriges befolkning medlemmar i Svenska kyrkan. I Ovanåkers kommun är cirka 84 procent av invånarna medlemmar och i Bollnäs kommun är samma siffra 81 procent.

Men 2000 var en period då en hel del medlemmar valde att lämna Svenska kyrkan. I just Ovanåkers kommun berodde det framförallt på att frikyrkorna i Edsbyn är starka, menar Mats Sandström, som varit kyrkoherde i Ovanåker och Alfta i 21 år.

- Det var många som tyckte att det var onödigt att vara med i Svenska kyrkan när de samtidigt tillhörde en frikyrka.

Ser han tillbaka på den tid han arbetat här är det färre medlemmar i dag än vad det var för 20 år sen. Men han menar att det inte bara beror på att människor har tagit ett aktivt val att gå ur, utan också på grund av att det är fler som dör än föds och att fler flyttar härifrån än hit.

Elsie Persson, kyrkoskrivare i Bollnäs kommun berättar att in- och utgången i kyrkan ser ungefär lika ut där. När kyrkan skildes från staten 2000 var det många som gick ur i Bollnäs.

- Efter det såg fler och fler på skattsedeln vad de betalar i kyrkoavgift, så förmodligen gick många ur för att spara pengar.

Mer läsning

Annons