Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är Edsbyns juligaste hus: "Det börjar gå lite överstyr"

/

Tusentals ljuspunkter, gläns över garage och staket. Nu är det jul igen på Näsvägen.
– Jag skulle vilja bo granne med mig själv, säger Roland Larsson, hjärnan bakom julbelysningen.

Annons

Hur ser det ut hos dig? Skicka in en bild på din julbelysning här!

I över tio år har Roland Larsson och Hillevi Nymans lyst upp december månad. På Näsvägen i Edsbyn skimrar tusentals juleljus. Den här artikeln behöver inga miljöbeskrivningar, kika på bilden ovan.

– Det börjar faktiskt gå lite överstyr, säger Roland Larsson.

Vi sitter i parets villa. På bordet har lussekatter, pepparkakor och kaffe dukats fram. Utanför fönstret ligger frosten som ett klister mot asfalten. Kvällen innan första advent hängde Roland upp den sista ljusslingan.

Läs också: Saffran som förgyller julen

– Varje år går jag in med samma målsättning, allt måste bli klart innan den första advent. I år fick jag lägga på ett extra kol för att hinna.

Det handlar om 10 000 ljuspunkter på sammanlagt 1000 watt, vilka slingrar sig kring buskage, farstukvist och träd. Det är Roland ensam som står bakom arrangemanget. Ett jobb som brukar ta över en månad.

– Jag tänker alltid 3D, kulörter av samma färg får aldrig sättas upp bredvid varandra, jag försöker planera så att allting får ett djup, berättar han.

– Roland sliter verkligen med det här, jag är glad bara jag får en julgran, inflikar sambon Hillevi Nymans.

Läs också: Vem blir årets lussekatt 2015?

Parets villa har blivit ett traditionellt besöksmål för bybor och hemvändare. Det brukar bli en väldig trafik utanför fönster, somliga kliver ur bilen och fotograferar, berättar Hillevi och skrattar. Roland ruskar på huvudet.

– Jag skulle vilja bo granne med mig själv, en annan sitter ju inne i huset, vi ser ju knappt belysningen.

Läs också: Väldoftande julklapp för billig peng – så här gör du

Allting började för tio år sedan, med tre ljusslingor och några besvärliga ungar. Paret hade pyntat fint i äppelträdet inför advent. En kväll var några barn framme och slet bort belysningen. Och då fick Roland en idé – ju fler ljusslingor han köpte, desto tråkigare skulle det bli för ungarna att stjäla dem. Och så rullade det på. Roland tyckte att det blev riktigt roligt att köpa nytt pynt och hitta nya placeringar i trädgården.

Läs mer: Hantverk till tusen när Kustslöjdarna bjöd på julmarknad i Söderhamn

– Hade inte de där ungarna varit där och rivit, så hade vi nog bara haft en eller två slingor idag. Jäkla skitungar, vilket hästjobb de har försatt mig i, säger Roland och skrattar.

Han medger att han på senare år börjat tappa suget – och det var på håret att det blev en till jul i belysningens tecken.

– Det värsta är egentligen att ta ner spektaklet. Det blir ett jäkla trassel när allt ska upp på vinden, berättar Roland.

Men att låta allting hänga kvar året runt är otänkbart.

– Det blir ju som att dopa sig. Fusk!

Vad betyder julen för er?

– Lugn och ro, säger Roland och blir tyst ett tag innan han fortsätter:

– Fast jag var ju faktiskt till Florida julen 1989 och blev helt förälskad i alla elektriska juldekorationer. Det här kanske inte bara var skitungarnas fel...

Mer läsning