Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans Jonsson kämpade emot kärnkraften

/
  • Hans Jonsson odlar potatis på föräldrarnas åkermark i Knåda. Han har redan hunnit skörda en del och när han hinner, mellan alla uppdrag under valrörelsen, tar han resten. Fast förra året var potatislandet betydligt större, konstaterar han.

Det är ganska precis ett år sedan Hans Jonsson efterträdde Björn Mårtensson som Centerpartiets kommunalråd i Ovanåkers kommun. Nu toppar han partiets lista i kommunvalet och känner sig också mer bekväm i kostymen som kommunens främste representant.

Annons

– Man kan säga att jag är mer ett ombud för kommunen än för Centerpartiet när jag är ute. Jag är kommunens representant i olika frågor, mer det än ur en politisk synvinkel. Det blir många möten och det går åt mycket restid till dom mötena, säger Hans Jonsson.

Hur har då det första året varit som kommunalråd?

– Det har varit väldigt intressant och spännande. Det är mycket som har varit nytt för mig.

Redan i tonåren väcktes Hans politiska intresse, men det kom att dröja till 2002 innan han blev medlem i Centerpartiet. Man kan sympatisera med ett parti utan att för den skull vara medlem i det, resonerade han.

Hans sympatier tog sig bland annat uttryck i att han spelade hockey-bockey (rinkbandy) för Centerns ungdomsförbund.

Den första stora politiska frågan som engagerade honom var kärnkraften. Hans var med och demonstrerade emot förvaring av kärnavfall på Svartboberget. Han var med om polisens stora ingripande, vilket ledde till att några demonstranter blev åtalade.

– Jag blev dock släppt, eftersom jag var minderårig. Jag kände att det här var något viktigt. Det var också en stor uppslutning i den här frågan i bygden. Jag är fortsatt motståndare till kärnkraften, säger Hans Jonsson.

I dag kan en kommun lägga sitt veto mot brytning av uran. Ovanåkers kommun har också deklarerat att man tänker lägga sitt veto, om någon intressent är beredd att inleda uranbrytning i just Ovanåkers kommun.

– Det är en signal till dem som nu är intresserade att börja leta efter uran i kommunen. Det måste kännas som att kasta pengarna i sjön, när de vet hur kommunen ställer sig till uranbrytning. Helst hade jag sett att vi även hade ett kommunalt veto mot prospektering, men jag inser också svårigheterna med ett sådant veto.

Ovanåkers kommun, som är en av landets mindre inlandskommuner, står inför stora utmaningar.

– Befolkningsutvecklingen är en av de största utmaningarna för kommunen. Det är väldigt många människor som börjar gå i pension. I dag är antalet kommuninnevånare mellan 55 och 65 år cirka 400 fler än de mellan 10-20 år.

– Men det här är en fråga för många andra kommuner i Sverige och som kommer att ställa helt andra krav på hemtjänst och så småningom äldreomsorg liksom bostadsmarknad.

– De nya pensionärerna är vana att klara sig själva. Jag tror att en effekt blir en större efterfrågan på RUT-tjänsterna, som städning. Många väljer att bo kvar i sin bostad och köper till tjänster. Det kan även bli så att barnen köper till tjänster åt sina föräldrar. Jag tror vi kommer att få se en helt annan form av hemservice än den vi ser i dag.

En annan stor utmaning för kommunen de kommande åren är det minskade elevantalet i skolorna. En beräkning säger att gymnasiet i Hälsingland kommer att minska sitt elevantal med 30 procent under några år.

Men innebär minskat elevantal även i grundskolan någon nedläggning av någon skola kommande mandatperioder?

– Det är svårt att sia vad som händer om fyra år. Men det finns andra sätt att anpassa sina lokaler än att lägga ner. I Knåda har till exempel förskolan flyttat in i grundskolans lokaler. Ökar sedan befolkningen finns skollokalerna kvar.

Mer läsning

Annons