Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handarbetar tillsammans: "Mår så bra av att träffa andra"

/
  • Det går bra att knyta denna jättestora ryamatta, som mäter 145X200 centimeter. Det är ju något som måste göras. Jag stickar och syr även hemma, säger Vera Bergkvist som bor i Annefors.
  • Jag tycker det är jätteroligt att både få handarbeta och träffa folk här i handarbetsgruppen, säger Gunhild Eriksson som numera bor i Alfta.
  • Många av handarbetsgruppens alster blir vinster under den årliga höstfesten, som i år arrangeras den 22 november i Sunnangårdens samlingssal.
  • Ulla Adolfsson och Ann Charlott Rosén träffas en gång varannan vecka i den livaktiga handarbetsgruppen.
  • Här är nästan hela gruppen samlad i SPF-lokalen i centrala Alfta.
  • Inge och Gun Ström kom och underhöll med sång och berättelser under denna träff.

Flitens lampa lyser i lokalen. Vana fingrar stickar, virkar, broderar och knyter rya. Då och då hörs ett glatt skratt. Det bleka höstljuset silar in genom fönstren och landar på långborden som kvinnorna sitter vid.

Annons

Varannan vecka träffas SPF:s handarbetsgrupp i Alfta under ledning av bland andra Elsie Stobby Boström. Gruppen räknar tolv kvinnor mellan 61 och 88 år.

– Jag verkligen längtar till den här träffen. Varför ska inte vi som är lite äldre också få komma ut? Det är väldigt god gemenskap här. Ibland kommer någon med en rolig historia och vi kan skratta tillsammans. Vi hinner både jobba och diskutera under våra träffar. Jag själv mår så bra av att få träffa andra, säger Elsie Stobby Boström.

Gruppen drar även varje år in en bra summa pengar till SPF och det känns också bra, tycker Elsie Stobby Boström.

Läs mer: Sittgympa för kropp och själ

Ann Charlott Rosén har virkat ett helt gäng färgglada smårutor som ska bli en duk eller pläd är det tänkt.

– Jag är sjukpensionär och bor numera i Grängsbo. Det betyder jättemycket för mig att få komma hit och träffa folk varannan vecka, säger Ann Charlott Rosén.

Bredvid henne sitter Ulla Adolfsson.

– Det är mysigt under våra träffar. Gemenskapen är väldigt viktig och att vi gör något tillsammans, säger Ulla Adolfsson.

Just den här gången får handarbetsgruppen besök av Inge och Gun Ström som sjunger och berättar under den obligatoriska kaffestunden. Inge är gammal polischef och han växte upp i Hässja, norr om Alfta.

Gruppen gör även resor och utflykter tillsammans. I somras var den till Gästgivars i Vallsta och såg teaterföreställningen Brudkronan. Det var en uppskattad resa.

Läs mer: Sägnen får liv vid Gästgivars

Höstfesten som Handarbetsgruppen ordnar varje år har blivit väldigt populär. Det brukar bli fullt hus i Sunnangårdens samlingssal. I år är det höstfest den 22 november, då Ton i ton med Eva Hansson underhåller. Många handarbeten som har producerats under träffarna blir vinster till de åror som säljs då.

Läs också: Festlig invigning hos SPF

Mer läsning

Annons