Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han lär dig gå med slagruta

/
  • En ledtråd i konsten att hitta vatten är att se hur marken ser ut med kullar och dalgångar. Vattnet drar sig ner mot sänkor. Jag skulle aldrig springa uppe på en kulle och leta vatten, men däremot följa kanten nedanför, säger Stefan Olander.
  • Den här granen slår blixten aldrig ner i, eftersom den inte står ovanför ett magnetiskt fält.
  • Så här håller man i slagrutan, så man får rätt grepp. Händerna ska vara vridna uppåt. Den ska bestå av två rätt långa grenar, så man får ett bra grepp.
  • Här placerades några av fäbodstugorna med hjälp av slagrutor och med utsikt ner mot sjön Skalen.
  • – När man kommer till ett ställe med en vattenåder i backen vrider den främre delen neråt och pekar mot backen. Den bara vrider sig ur händerna så stark är kraften, säger Stefan Olander.
  • – Man använde slagruta när man skulle bygga fäbodstugorna. Man kunde med hjälp av slagrutan lokalisera de magnetiska fälten som går fram i marken, så man inte byggde ett hus rakt över ett fält utan slapp få dom i huset, berättar Stefan. Här syns en av grunderna efter en källare.
  • Det är också viktigt att slagrutan tillverkas av ett trädslag som är lätt böjligt. Träslaget kan skifta men det är vanligt att man använder rönn och sälg. 70 cm är ett bra mått på hur lång slagrutan ska vara.
  • Vid mitten av 1800-talet fanns det 65 byggnader fördelade på tio olika vid sjön Skalen. Stefan tog över gården Skalen för 12 år sedan och har lagt ner mycket tid och arbete på att öppna upp fälten ner mot sjön och få fram de gamla husgrunderna.

Att använda slagruta är en gammal beprövad metod när man ska leta efter vatten. Men man kan även söka efter magnetiska fält i backen och järnmalm. Man kan även använda klykan till kompass! Det berättar Stefan Olander i Söderomsjön utanför Edsbyn och som gärna lär ut hur man går med slagruta.

Annons

– Det är viktigt att du fokuserar på vad du letar efter. Det duger inte att gå och tänka på annat, som vilket lag som vinner allsvenskan. Då funkar det inte, säger Stefan Olander.

Stefan har även med sin slagruta hjälpt personer som har lidit av huvudvärk och där det visade sig att det gick ett magnetfält rakt nedanför sängen. Det hjälpte att man bara flyttade sängen, så försvann huvudvärken.

Metoden att använda slagruta var känd redan för flera tusen år sedan. På gamla grottmålningar har man kunnat se människor hålla slagrutor i sina händer. Under gruvepoken fanns det speciella slagrutemän, som letade järnmalm med hjälp av slagrutor.

Stefan ordnar en kurs ur man använder en slagruta i mitten av maj. Kursen blandar teori och praktiska övningar.

Läs mer om Stefan och bruket att använda slagruta i Ljusnan den 6 maj.

Mer läsning

Annons