Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han är en lyckosam skytt i årets älgjakt

/

Joakim Österman är en av dem som haft stor jaktlycka under årets älgjakt. På fyra dagar har han fällt fem älgar – en av dem är en 22-taggare.
– Jag kommer aldrig kunna toppa det här igen, säger han.

Annons

Joakim Österman i Arbrå jagar i ett runt 45 personer stort jaktlag i Alfta. I år har laget lyckats skjuta nästa 25 älgar. Mest tursam av alla jägarna är Joakim.

Hur har det gått?

– Mellan måndag och torsdag har jag lyckats skjuta fem älgar, så jag har haft en väldig tur. Nu har jag jagat i sju eller åtta år och skjutit några älgar under den tiden, men fem älgar under en jaktvecka är helt otroligt. Det är verkligen jätteroligt

Var håller ditt jaktlag till?

– Det är i Alfta upp mot Mossbo. Sista älgen som jag sköt i går (torsdag) var en 22-taggare, eller 23-taggare enligt vissa. Det beror lite på hur man räknar. Jag säger 22 taggar, för då har jag inte tagit i för mycket. Det är en magisk dröm för många att få skjuta en tjur med över 20 taggar och det här är den första älgtjuren jag skjutit någonsin. Så det är helt otroligt. Det var tidigt på morgon och älgen kom när jag stod och pissade. Den tittade på mig från 100 meters håll och jag har aldrig slutat pissa så fort i mitt liv.

En annan lyckosam skytt: Han fällde sitt livs älg

Vad ska du göra med hornen?

– Vi har just köpt hus så de kommer att få sitta på vardagsrumsväggen. Min sambo sa dagen innan jag sköt älgen att hon ville ha horn på väggen. "Det ska jag ordna" svarade jag och så blev det så här. Jag kommer också låta en domare från Svenska Jägarförbundet få titta på dem för en bedömning. Kanske blir det en medalj, vissa tror att det kan bli guld som är högsta valören. Men en medalj är inte viktig, jag är mest glad över att jag skjutit den här älgen.

Läs också: Färre älgar får skjutas i år

Är det tur eller skicklighet som gör att det gått så bra?

– Ren tur tycker jag. Vi har ju lottat ut de olika älgpassen och jag har lyckats få sitta på rätt pass vid rätt tillfälle. Fyra av älgarna har jag skjutit på ett och samma pass. Och det beror också på att det funnits duktiga hundar i jaktlaget.

Hur ska du toppa det här nästa år?

– Det går inte toppa. Jag har skjutit mitt livs älg och får känna mig nöjd med det och hoppas att andra också får uppleva det. Jag var också med under björnattacken i augusti när en kompis till mig blev anfallen. Så det har verkligen varit ett händelserik jaktår för mig.

Se också:

TV: 40-talsjakt i Gäddvik, Långbo och Galven

TV: Älgfamiljen som gömmer sig för jägarna

Mer läsning

Annons