Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halva Edsbybacken öppnar på juldagen

/
  • Pistmaskinen jobbade för fullt i Edsbybacken på onsdagen. På juldagen är det dags att öppna barnbacken och förhoppningsvis halva stora backen.
  • Lars Eriksson, Tony Berglin och Ruben Fritzon konstaterar att 2007 kom man inte i gång i Edsbybacken förrän den 21 januari på grund av den milda väderleken.
  • Halva Edsbybacken är snöbelagd.
  • Spadar används även i arbetet med att preparera backen.

Edsbybacken kommer att öppna barnbacken och förhoppningsvis halva stora backen på juldagen. Sedan är planerna att köra hela jullovet till och med den 10 januari.

Annons

– Vi kör på så länge vi har snö, så barnen kan komma ut och få lite vinter under jullovet, säger Ruben Fritzon, som är ordförande för Edsbyns alpina.

Läs mer: Edsbybacken inför kommande skidsäsong

Ruben Fritzon tittar upp i backen, där den övre delen är helt bar än så länge.

– Det är förstås inte bra. Men hela backen brukar vi inte kunna öppna förrän i mitten av januari. Vi behöver kyla för att det ska löna sig att köra snökanonerna igen, säger Ruben Fritzon.

Under perioden den 13-17 december kunde snökanonerna vid Gårdtjärnsberget köras dygnet runt då det var tillräckligt kallt. Det var då den snö som nu syns i backen kom på plats. Sedan dess har milda vindar och till och med regn tärt hårt på snölagret.

Uppskattningsvis försvann hälften av den konstgjorda snön fram till julafton. Men lite kallare väderlek är på gång och därmed ökar förhoppningarna om att hålla backen i skick. Drömmen är tio dygn med åtta-tio grader kallt, åtminstone på nätterna.

Läs mer: Så var väderläget backen i början av 2013

Under onsdagen var pistmaskinen i gång i backen med att plana ut och flytta på snön. Folk var även ute med snöskyfflar för att preparera backen.

– Vi skulle helst låta snön vara. Men det gäller också att få underlaget någorlunda åkbart, säger Ruben Fritzon.

– Under de väderförutsättningar som råder går det inte att göra så mycket mer. Vi får vara glada att vi kan öppna någonting på juldagen, säger Tony Berglin som är ställföreträdande backchef.

Även Lillbogårdens servering kommer att vara öppen under de tider Edsbybacken håller öppet under jullovet.

– Det har varit en konstig vinter hittills. Jag hoppas på kyla och snö, säger Christoffer Karlström som driver serveringen, som även servar de campinggäster som bor vid backen.

20 husvagnar från bland annat Gävle och Söderhamn finns på plats. Campinggästerna har tillgång till det nedre planet i byggnaden.

– En nyhet där är att duschutrymmena är renoverade och uppfräschade, säger Christoffer Karlström.

Efter jullovet kommer Edsbybacken att hålla öppet på kvällar och helger. Dagtid blir det sedan under sportlovsveckorna, veckorna nio och tio.

Läs mer: Backåkning trots mildväder

Mer läsning

Annons