Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälften för hälften emot en gemensam 7-9 skola

/
  • I elevrådet i Alfta råder det delade meningar om en gemensam 7-9 skola. Hälften är för och hälften är emot. Men man är eniga om att Alfta ska ha kvar sitt högstadium.
  • Ventilationen måste byggas ut liksom lokalerna om det blir en gemensam högstadieskola i Alfta. Kontor, affärslokaler och småföretag skulle kunna flytta in om skolan måste flytta ut ur lokalerna, resonerar eleverna.

Vi ska inte flytta från Alfta! När Långheds skola lades ned dog en stor del av byn. Alfta är visserligen större, men läggs 7-9 skolan ned så blir det en "gamling-by" här. Den allmänna åsikten finns hos elevrådet för klasserna 7-9 vid Alftaskolan.

Annons

Inför medborgardialogen nästa vecka med representanter från de olika elevråden fick Ljusnan en pratstund dels med elevrådet i Alfta, dels i Edsbyn. Vad tycker elevråden om idén om en gemensam 7-9 skola?

Den politiska majoriteten har enats om en idé om en gemensam 7-9 skola i Ovanåkers kommun. Men man har inte kommit fram till vilken skola det blir eller vilken skola som i så fall måste läggas ned.

När elevrådet (14 ungdomar) i Alfta får frågan vad de tycker om idén med en gemensam högstadieskola i kommunen tycker hälften, sju stycken, att det är en bra idé, medan lika många, sju stycken, tycker det är en dålig idé.

– Självklart vill vi ha kvar vår egen skola.

Åtta av elverna är för att den gemensamma skolan läggs i Alfta, medan sex inte vill ha någon gemensam skola alls. Under diskussionen med eleverna kom dessa åsikter fram:

Argument för en gemensam högstadieskola: Att det blir bättre gemenskap mellan ungdomarna från Alfta och Edsbyn, man lär känna varandra bättre, elverna får samma undervisning, lättare att få grupper och lärare i olika språk, lättare att hitta vänner med samma intressen som en själv, fler som kan upptäcka mobbing, man kan satsa mer på en bättre utemiljö, det känns roligare och mer stimulerande att gå i en upprustad skola, det har gått fler elever i Alftaskolan än i dag och det har gått bra.

Argument emot en gemensam högstadieskola: Det kostar pengar att bussa elever, det blir sämre för miljön, risk att det blir större klasser, lärarna får svårt att hinna hjälpa alla, risk att skolmiljön känns mer orolig och otrygg, mer mobbing, lättare att elever försvinner i mängden, mer oljud redan nu är det högljutt i skolan, risk för långa köer till skollunchen när fler ska äta i samma matsal, man vågar inte ta för sig i klassrummet i en stor klass, man vågar mer i en liten klass.

Vad talar för Alftaskolan?

Sim- och sporthallen ska renoveras, Edsbyn har gymnasiet så där går redan ungdomar, det finns en större matsal, risken finns att om Alfta mister högstadiet söker sig elever till Lust och lära i Bollnäs, några har redan sökt dit.

Mer läsning

Annons