Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gunilla har drabbats av inbrott 14 gånger: "Man blir kränkt, äcklad och förbannad"

/
  • Gunilla Frid Nilsson är van att drabbas av inbrott. Ändå väcks samma känslor varje gång. – Man blir kränkt, äcklad och förbannad, säger hon.
  • Stig Torstensson har valt att skaffa larm efter att han utsatts för inbrott två gånger.

Att drabbas av inbrott i sitt hem kan upplevas som en oerhörd integritetskränkning. När okända vänder upp och ner på bostaden blir många skärrade.
– Efter ett inbrott känns allt så orent och man blir äcklad, säger Gunilla Frid Nilsson, som blivit utsatt 14 gånger.

Annons

Läs även: Gävleborgarna rädda och oroliga – trots färre brott

Så kallade egendomsbrott, där inbrott ingår, är enligt Brottsförebyggande rådets nationella trygghetsundersökningar ett av de vanligaste brotten att utsättas för i Gävleborg.

Läs också: Inbrottsvåg i Edsbyn oroar villaägare

På Lillboområdet i Edsbyn är många husägare luttrade vid tanken om tjuvar. Genom åren har i omgångar ett stort antal hushåll fått påhälsning av tjuvar.

Hösten 2006 var det edsbyborna Pär och Lena Edlings (o)tur – tillmammans med en handfull andra i samma villaområde.

– Vi kom hem och såg att persiennerna var neddragna. Då sa jag att nu har vi nog haft påhälsning, säger Lena Edling.

De gick runt huset och såg att altandörren var uppbruten. Inne i huset var allt ett enda kaos. Skåp hade öppnats, lådor tömts och garderober slitits ut på golvet. Det låg kläder och prylar överallt.

– Första tanken var att ta reda på vad som hade stulits. De hade gått igenom allt. Men att de hade handskar på sig gjorde att det kändes lite bättre, säger Lena Edling.

Läs mer: "Känslan är att någon blir utsatt för inbrott nästan varje dag"

Tjuvarna kom över guld, kläder och någon pryl. Men det värsta brottet var integritetskränkningen. Och allt arbete det krävdes för att återställa huset.

– Numera tänker man sig för innan man åker bort. Ska vi vara borta en längre period meddelar vi alltid grannarna, Pär Edling.

Stig Torstensson bor på samma område som paret Edling och drabbades av samma inbrottsvåg. Några år senare fick han ytterligare en påhälsning.

– Inte känns det något vidare. Det var rent fördjävligt. Efter andra inbrottet valde jag att skaffa larm, säger han.

Enligt honom satte det första inbrottet djupast spår.

– Det kändes olustigt, allra helst första gången. Det var obehagligt att sova första natten efteråt. Det som känns är att någon okänd har rotat runt överallt, säger han.

Få personer kan emellertid mäta sig med Gunilla Frid Nilssons och Hånken Nilssons inbrottsrekord.

De har blivit utsatta för inbrott sammanlagt 14 gånger – hemma, i stugan och i hennes makes före detta tobaksaffär.

– Det har gjort ont alla gånger. Har man varit med om det så många gånger som vi har blir man luttrad. Men när det blev inbrott i villan första gången gjorde det ändå riktigt ont, säger Gunilla Frid Nilsson.

Läs även: Eva, från Edsbyn, om inbrottet: "Som en käftsmäll"

Villainbrottet skedde i november 2013, när de var iväg på en Spanienresa. När de kom hem möttes de av beskedet på tågstationen i Bollnäs.

– Jag frågade som man brukar göra, om det hänt något på hemmaplan medan man var borta. Då svarade min bror att "ja, ni har haft inbrott". Jag började grina på en gång, säger Gunilla Frid Nilsson.

Trots att hennes familj och vänner hade städat upp hemmet efter inbrottstjuvarna var det jobbigt att komma hem.

– Vi slapp se röran, men det kändes ändå hemskt. Efter ett inbrott känns allt så orent. Man blir kränkt, äcklad och förbannad på samma gång, säger Gunilla Frid Nilsson.

Gärningsmännen hade tagit sig in genom källarvägen och stulit allt guld de kunde hitta.

– Det jobbigaste var att de tog arvegods och vigselringar. Det var minnen som försvann, det gjorde ont långt in, säger hon.

Se även: Hälsingar om tryggheten: "Jag går inte ut ensam på kvällen"

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning