Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Går genom tio länder för att träffa tomten – nu passerar de Hälsingland

Med tre hundar till sällskap och dragandes på en vagn som väger 100 kilo passerar Amigo Paulo nu Hälsinglands till fots. De har gått från Lissabon och målet är att komma fram till Rovaniemi i Finland innan julafton för att få träffa Tomten.

Annons

De är en sällsam syn, 43-åriga Paulo "Amigo Paulo" Teixeira och hundarna Jackie, Enya och Edie, där de går vägen fram. Mil efter mil.

Natten till onsdag fick de härbärge i Svabensverk och på förmiddagen packade Paulo den 150 kilo tunga kärran med tält och utrustning igen, för att avverka dagsetappen till Alfta.

I mitten av januari startade han från Lissabon i Portugal där han bor och nådde första delmålet Santiago i slutet av februari.

– Där bestämde jag mig för att fortsätta gå hela vägen till Rovaniemi. Det var då eller aldrig, jag har inget att förlora på att göra det här, säger Paulo.

Läs också: Tysk trio som kör genom Sverige i gamla traktorer – här rastar de i Älvkarhed

Drömmen om att gå till fots genom Europa till finska Lappland föddes redan för 25 år sedan. Paulo älskar julen och allt runtomkring den. Han vandrar för att träffa tomten, som sägs bo i Rovaniemi.

– Jag upptäckte att Finland har en julby och jag bestämde mig för att en dag gå dit.

När Paulo var yngre sprang han maraton och han beskriver sig själv som atletisk. Under året har han förlorat kring åtta kilo och väger nu under 70. Men det är inte sitt eget välmående han tänker på främst.

– Jag bryr mig inte om att jag tappar i vikt, men det är viktigt att sköta om hundarna så att de mår bra.

Läs också: Cyklade 800 mil och skadade sig – snart trampar hon i väg igen

Paulo säger att i Portugal är det ovanligt att göra sådana här resor, long distance walks, och både han och hundarna har fått stor uppmärksamhet efter vägen.

Det är klart att han får frågan om han är tokig som gör detta. Men för Paulo finns det, vid sidan av upplevelsen av norden, en djup och livsavgörande mening med vandringen, som han kallar Golden heart.

– För ett par år sedan förändrades mitt liv. Jag förlorade jobbet och kände mig nedstämd, jag har inget i livet. Jag går för att förverkliga min dröm och förändra tillvaron och bli lyckligare.

Läs också: Fredrik cyklar jorden runt

Mer läsning