Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla ÖSA-filmer lockade storpublik i Alfta

/
  • Jan Brinka som skötte filmprojektorn var liksom många av de som kom och tillade på filmerna själv en gång anställd på ÖSA.

Filmer som spelades under skogsmaskintillverkaren ÖSAs storhetstid i Alfta har lockat storpublik till ett par visningar. Till den första filmkvällen på Hembygdshuset kom det så mycket folk att inte alla fick plats och fick vända hem.

Annons

Det tidigare Alftaföretaget ÖSA som tillverkade skogsmaskiner lät spela in några filmer om sina produkter och sin tillverkning från tidiga 60-talet och några decennier framåt. Filmerna som tidigare fanns hos Skogstekniska Maskinskolan i Alfta har skolan skänkt till hembygdsföreningen som fått dem överförda på dvd.

Hembygdsföreningen har sedan arrangerat visning av filmerna i Hembygdshuset vilket tydligen intresserat Alftaborna. Vid den första filmvisningen för ungefär en månad sedan kom så mycket folk att en del fick lov att vända. På onsdagskväll var det dags igen och många kom tidigt för att få plats den här gången.

- Av de tre filmerna som visas är de två tidigaste gjorda i svartvitt medan den sista filmen som är från 80-talet är i färg, berättar Jan Brinka som skötte projektorn.

Bland filmpubliken hade tydligen de flesta tidigare haft jobb på ÖSA. Och vid den första visningen i alla fall hade många som kom ÖSA-kepsar och jackor på sig.

Mer läsning

Annons