Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Furans egen O-ring

/
 • Barnen från Viksjöfors tar en paus, när de har klarat av ett av momenten - Miniknatet.
 • Leon och Tindra från Sunnanäng jobbar med momentet Kartan runt Furans förskola. Barnen fick leta kontroller med hjälp av kartan eller springa omkring och leta.
 • I mål. I Spurten gällde det att springa så fort som möjligt i mål. Barnen fick låna ett SI-pinne att stämpla med vid fållans början och på mållinjen.
 • Barnen fick gå över stock och sten till de olika kontrollerna. Miniknatet startade på den stora stigen och målet var på samma ställe. Totalt var det där sex kontroller
 • I Skogskollen gällde det att söka efter föremål som inte ska finnas i en skog. Emilia och Wilma från Nordanäng och Ella från Kullen har hittat ett mjölkpaket.
 • Här har barnen från Sunnanäng tagit sig igenom en uppbyggd tunnel i skogen.
 • Demin och Smilla från Sunnanäng kollar när Carl tar sig upp på stenen med hjälp av repet under Furans O-ring.
 • Äventyret bestod av en snitslad bana med olika former av utmaningar. Här är det Smilla och Lycka från Sunnanäng som har gett sig ut på rep-vandringen.
 • I Spurten gick bland annat barnen och förskollärarna från Tellus i mål.
 • Här är det en grupp från Viksjöfors förskola som har tagit sig fram till en av kontrollerna i Miniknatet som var en kort snitslad orienteringsbana.
 • Alla behövde faktiskt inte orientera, utan de riktigt små kunde ta en sovpaus.

Furans förskola i Alfta ordnade sin egen O-ringen på torsdagen för 140 barn mellan ett och fem år.

Annons

– Varje år har vi Höstkul, som har blivit en tradition. Vi har haft både VM och OS som tema och i år var det O-ringen som inspirerade oss till årets friluftsaktiviteter, säger Ingela Ollas som är förskollärare vid Furan.

Inbjudna var barnen från förskolorna i Alfta Tellus, Nordanäng och Sunnanäng samt Kullen i Runemo och Viksjöfors förskola.

Medlemmar ur Alfta ÖSA OK hjälpte till att sätta upp kontroller och snitsla banor. På plats på torsdagen fanns även orienteringsklubbens Monica Östberg och Åsa Kindlund för att vägleda barn och vuxna.

Kartan bestod av 15 stycken kontrollpunkter runt Furans förskola och barnen fick låna varsin SI-pinne och sedan stämpla vid ett valfritt antal kontroller. Genom att stoppa ner SI-pinnen i ett hål på kontrollenheten så både blinkade och pep det.

Miniknatet var en kort snitslad orienteringsbana med sex kontroller med foton på orienterande barn och ungdomar. Vid varje kontroll kollade man att bilden på kartan stämde överens med bilden vid kontrollen.

Äventyret var en snitslad bana där det gällde att ta sig fram med hjälp av rep och över små broar och plankor och krypa genom en tunnel.

Skogskollen var ett område där barnen skulle söka och memorera saker som inte ska finnas i naturen, som mjölkpaket och ölburk.

Barnens egen O-ring avslutades med Spurten där det gällde att springa så fort det gick i den cirka 15 meter långa målfållan.

När alla barn var klara med alla stationer var det dags för gemensam lunch.

Mer läsning

Annons