Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Full fart i sågverket

/
  • Torbjörn Johansson har jobbat 19 år vid Östanåsågen. Här sköter han övervakningen av den nya såglinjen.
  • Ingemar Lundin är marknads- och produktionsansvarig vid Östanåsågen. Orderboken ser välfylld ut, konstaterar han.

Östanåsågen utanför Edsbyn är ett bra exempel på företag där det är full fart trots lågkonjunktur och finanskris. Östanåsågen har nyligen investerat i en helt ny såglinje vilken har öppnat nya möjligheter för att möta kundernas önskemål.

Annons

Själva såglinjen har kostat 21 miljoner och med om- och tillbyggnad är man nu uppe i en investering på närmare 29 miljoner. Just nu installeras en kylanläggning för att motverka värmen från datorerna som styr sågningen.

Såglinjen mäter 60 meter i längd och har en kapacitet på 47 000 kubik sågad vara per år.

Förra veckan satte den nya linjen produktionsrekord med 1 084 kubik på en vecka och de anställda blev bjudna på tårta.

– Nu kör vi för fullt. Vi har även jobbat helger som runt jul och nyår, säger Ingemar Lundin som är marknads- och produktionsansvarig. Orderboken ser välfylld ut.

Östanåsågen klarar sig bra trots mörka tider för sågverksbranschen. Risken är stor att sågverket i Färila kommer att läggas ner. Dalarna Lumber och deras sågverk Balungstrand och Linghed är också i farozonen.

– Skälen att vi klarar oss så bra är att vi med den nya såglinjen kan köra ännu mer kundanpassat. Vi sågar heller inget mot lager. Det vi sågar nu har vi på order, säger Ingemar Lundin.

I dag jobbar 18 personer ute på sågen och tre anställda finns på kontoret. Man sågar gran för kunder i Österrike, Schweiz och södra Tyskland. Fura sågar man för kunder i Spanien, Grekland, Marocko, Egypten och Algeriet och i viss mån till Norge och Danmark.

 

 

 

 

Mer läsning

Annons