Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frida Alftas lucia

/
  • Frida Tofält och hennes tärnor får hjälp med att tända ljusen. Ingemund Andersson och Janne Setterberg skötte tändningen med vana händer.
  • Evelina Persson, Emma Einarsson, Thove Gunnarsson, lucia Frida Tofält, Frida Kopparmalms, Elin Engh och Lisa Lindberg framträdde i Alfta kyrka på söndagskvällen.
  • Frida Tofält fick veta att hon hade blivit Alftas lucia 1,5 timme innan hon stod i vapenhuset för att skrida in. Jag tänkte inte så mycket då när jag fick reda på det. Jag är nervös nu, men det är jättekul, säger hon.

Alftas lucia heter i år Frida Tofält. Det är tradition i Alfta att hålla namnet på årets lucia hemligt ända fram till kröningen i kyrkan. Inte ens när luciakandidaterna framträder i Sunnangårdens samlingssal samma dag innan färden till kyrkan vet de vem det blir.

Annons

Frida Tofält är 16 år och har valt att plugga vid barn- och fritidsprogrammet vid Voxnadalens gymnasium i Edsbyn. Frida har sjungit i Alfta flickkör. Hon har även varit en av Alftas duktiga handbollstjejer, men slutade i somras.

– Jag är nervös nu, men det är jättekul att ha blivit vald till Alfta lucia. Jag brukar gå med min mormor till luciahögtiden i Alfta kyrka varje år, säger Frida.

Nu kommer Frida och hennes tärnor Evelina Persson, Emma Einarsson, Thove Gunnarsson, Frida Kopparmalms, Elin Engh och Lisa Lindberg att få en hektisk tid under två veckor. Runt 26 besök väntar hos företag, föreningar och andra sammankomster.

Det var Lions Luciageneral Raine Folkesson assisterad av förra årets lucia Sara Olsson som krönte Frida på söndagskvällen i en välfylld Alfta kyrka.

Mer läsning

Annons