Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från Polen till Voxnabruk

/

Det har gått sex år sedan Bozena Zagrodny och hennes familj lämnade storstaden Bytom i södra Polen för att i stället bosätta sig i Voxnabruk.
– Det här är vårt hem, Voxnabruk är som medicin för själen, tycker Bozena.

Annons

Det började med en semester, när familjen åkte för att hälsa på vänner från Finland, som nu bor i Voxna. De föll omedelbart för området.

– Min dotter deklarerade klart och tydligt att hon ville stanna och bo i Hälsingland. Och det ville vi också, så vi gjorde det, berättar Bozena Zagrodny.

Sagt och gjort. För sex år sedan tog familjen sitt pick och pack och flyttade till Voxnabruk. Först skulle det vara på försök, för att se om de kunde hitta sysselsättning här. I Polen hade de drivit ett eget företag.

– Men min man som är svetsare fick jobb i Alfta på en gång, vi hade tur.

För familjen Zagrodny var det lugnet, stillheten och naturen i Voxnabruk som lockade mest. Familjen älskar att vara ute i skogen, plocka svamp, promenera och träffa vänner. Och visst, efter ett halvt liv i en stad med 180 000 invånare händer det ibland att de saknar stadspulsen.

– Men det händer inte ofta. Och då kan vi åka till äldsta dottern som bor i Stockholm. Vi åker också en gång om året till Polen, men det räcker med några dagar där. Sen är vi trötta och längtar hem.

Bozena har bland annat ägnat åren i Sverige åt att jobba och lära sig svenska, nu ska hon precis till att börja på en praktikplats och samtidigt söker hon jobb.

– Jag vill bli ännu bättre på språket och hoppas att jag snart hittar mitt drömjobb, säger hon och ler.

Mer läsning

Annons