Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt övervakning av björnar

/
  • Länsstyrelsen har nu beviljat Skandinaviska Björnprojektet att under ytterligare tre år kameraövervaka björnar vid några av deras matplatser i Ovanåker och Ljusdal.

Länsstyrelsens rättsenhet ger nu Skandinaviska Bjömprojektet förnyat tillstånd att bruka totalt åtta kameror for övervakning av björnar vid kadaver och bjömslagna älgar samt vid fasta matplatser i Ovanåkers och Ljusdals kommuner. Tillståndet gäller i tre år och projektet finansieras av Naturvårdsverket.

Annons

Ansökan innefattar totalt åtta kameror som ska användas på fyra platser åt gången. Nattetid sker övervakningen med infraröda kameror. Kamerorna ska var i drift under perioden första april till 30 november.

- Man kan säga att det är en förvaltningsforskning vi håller på med vid åtelplatserna. Under tre år har Svenska Jägareförbundet finansierat det här projektet. Nu vill Naturvårdsverket att vi fortsätter i ytterligare tre år med våra studier för att på det sättet få en längre överblick om vad som händer vid björnarnas matplatser, därför går de nu in och svarar för finansieringen, säger Sven Brunberg som fältansvarig för Skandinaviska Björnprojektet i Dalarna och Gävleborg.

Syftet med projektet är att se vilka kategorier av bjöm som nyttjar kadaver och bjömslagna älgar, samt i vilken omfattning det gör det.

Mer läsning

Annons