Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förstörelse vid milstolpe

/
  • Milstolpen av järn blev först nedkastad i älven, innan den fiskades upp och förra året blev den uppsatt med ny stensockel. Men tyvärr har den blivit utsatt för viss skadegörelse.
  • F A U Cronstedt var landhövding för länet i slutet av 1700-talet. Han var även med om att bygga rådhuset i Gävle.
  • Milstolpen är uppsatt efter Gamla landsvägen.
  • Gustav III var kung när milstolpen tillverkades i järn och sattes upp första gången.
  • Milstolpen är uppsatt efter Gamla landsvägen.

Milstolpar eller milstenar kan man säga är föregångare till våra dagars vägmärken.

Annons

För ett år sedan sattes en milstolpe upp vid Gamla landsvägen i Edsbyn. Men tyvärr har den inte fått vara i fred, utan har utsatts för viss skadegörelse.

– Det är synd att det ska ske, när den nu har kommit upp. Det är tragiskt att man ska förstöra det som andra har satt upp, säger en person som var med om att sätta upp milstenen.

Stefan Nordin har jobbat som fristående utredare, konsult och forskare i väghistoriska sammanhang. Hans arbetsgivare är i första hand länsstyrelser, länsmuseer och Trafikverket. Milstolpen utanför Edsbyn är hans senaste uppdrag.

– De första milstolparna kom under stormaktstiden i mitten av 1600-talet. Tanken var att få ett enhetligt milmått över hela Sverige. En mil kunde vara olika långa i olika landskap, säger Stefan Nordin.

På den aktuella milstolpen i Edsbyn kan man se namnet F A U Cronstedt och årtalet 1785.

– Cronstedt var landshövding för Gävleborgs län och han tog initiativ till att nya milstolpar blev uppsatta i länet. Han blev odödlig på det viset. Han är väl den landshövding som man känner till bäst tack vare milstolparna, säger Stefan Nordin.

Han har uppdragsinventerat milstolparna i sex län och skrivit historik för 13 län.

Mer läsning

Annons