Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första evakueringsboendet: "Från kaos till lugn och ro"

/
  • Vid det enkla bordet mitt i rummet står några stolar. På bordet står en väckarklocka och ligger en kortlek. Båda är symboler på väntan.
  • Rummen är också försedda med en köksdel.
  • På flera olika språk står ordningsregler för boendet.
  • De som kommer hit ska få andas ut och känna trygghet och få vila lite, säger boendets ansvarige.
  • Varje rum har eget badrum.

På det enkla bordet står en väckarklocka och där ligger också en kortlek och väntar. Rummet står klart för den första av två familjer, som snart ska anlända med buss söderifrån. Den första gruppen som kommer till det enkla boendet denna molniga novemberdag räknar åtta personer.

Annons

Ovanåkers kommun öppnar nu sitt första evakueringsboende. Sammanlagt ska det finnas plats för 30 personer som är på flykt och som väntar på att komma till ett mer permanent asylboende.

Läs mer: Uppgörelse om evakueringsboende och integration i kommunstyrelsen

– Vi talar om ett genomströmningsboende. Här ska flyktingarna bo i tre-fyra dagar är det tänkt, även om det kan bli längre, till det blir en lucka på något av asylboendena. De som kommer hit kommer från kaos till förhoppningsvis lugn och ro, säger Tomas Larsson som har jobbat med förberedelsearbetet med evakueringsboendet som drivs av kommunen.

Han jobbar i vanliga fall som chef för kommunens utvecklingsavdelning. Han konstaterar att pengar till boendet kommer från de 25 statliga miljoner, som kommunen har fått för att hantera insatser för människor på flykt.

På gång är även ett andra evakueringsboende, som kommunen hyr med logi och mat.

Läs mer: Kommunen planerar för evakueringsboende

Effekter för denna boendeform efter regeringens aviserade åtstramningar, när det gäller flyktingpolitiken är det i dagsläget svårt att få några kommentarer om.

– Just nu påverkar regeringens nya riktlinjer inte alls. Vi talar redan om att vi måste se oss om efter fler platser, säger Tomas Larsson.

Kommunen hyr även lokalerna när det gäller det första evakueringsboendet och har anställt tio personer, som i skift kommer att bemanna boendet dygnet runt. De boende får där mat och logi och hjälp med till exempelvis sjukvård. Mat kommer från ett av kommunens storkök.

– När vi fick förfrågan från kommunen om vi kan upplåta de här bäddarna för evakueringsboende då var vi beredda att direkt säga ja. Vi vill dra vårt strå till stacken för att förbättra integrationsarbetet. Det har gått väldigt fort från förfrågan tills vi nu tar emot de första flyktingarna. Det ska kommunen ha beröm för, säger hyresvärden för boendet.

Eftersom det rör sig om ett tillfälligt boende kommer kommunen varken att erbjuda förskoleplatser eller skolgång för barnen som kommer dit. Det sker i nästa steg, när barnen och deras familjer har fått plats i ett asylboende som det vid Alfta Quren.

Men det är för den skull inte säkert att de personer på flykt som kommer till evakueringsboendet i Ovanåkers kommun får plats vid just det asylboendet, utan det kan även ske utanför kommungränsen.

– En av mina första uppgifter var att få tag på personer som kan jobba med evakueringsboendet. Nu har vi en blandad grupp av personer med ett beundransvärt engagemang för uppgiften, säger den ansvarige på plats.

De första gästerna kommer att mötas av personalen på plats och sedan bli tilldelade rum. Det kommer också direkt att få ett mål mat efter sin långa resa.

– Det handlar nu mycket om att skapa en vardag. De som kommer hit ska få andas ut och känna trygghet och få vila lite, säger boendets ansvarige.

Kommunstyrelsen fattade för övrigt vid sitt senaste möte häromdagen att evakueringsboenden nu ska bedömas som tillfälliga boenden.

Läs mer: Flyttar till andra län

Mer läsning

Annons