Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskoleplatser en bristvara

/
  • Anita Backman Olevik och Ingela Nöjdestam hann leka en stund vid sandlådan med Axel, Simon och Oliver innan det var dags att gå in till inflyttningsfesten och öppet hus för föräldrar, syskon och inbjudna till Västergårdens förskola i Edsbyn.
  • Intill köket ligger matrummet, där barnen får frukost och lunch och där de kan få sitt mellanmål.
  • Västergårdens förskola kan bli en permanent lösning.
  • På torsdagen var det inflyttningsfest i Västergårdens förskola i Edsbyn.
  • Så här ser det ut i ett av lekrummen i Västergårdens förskola.
  • Entrén är det gamla väntrummet.

Nyöppnade Västergårdens förskola är ett sätt att möta efterfrågan på en bristvara - fler förskoleplatser i Edsbyn. Trycket efter platser är högt.

Annons

Kommunen ska nu därför även undersöka möjligheten att öppna en förskola med tre avdelningar i Edsbyn.

Det finns 482 förskolebarn i kommunen och runt 300 i Edsbyn.

– Vi kommer fortsätta att ha det här trycket i Edsbyn. Det är många barn som vill komma in på förskolan. Därför behöver det finnas en avdelning till, säger förskolechef Ruth Björling Eriksson.

I dag finns det sju barn inskrivna vid Västergårdens förskola och två-tre barn ytterligare kommer inom kort.

Barn- och skolnämnden beslutade dessutom på torsdagen att skolförvaltningen även ska redovisa var ytterligare en förskola med tre avdelningar kan ligga i Edsbyn och vad en sådan förskola kostar. Inget utesluter att man fortsätter bygga ut i Västergården, men det kan även bli på ett annat ställe i centrala Edsbyn.

– Att öppna en avdelning i Västergården är ett sätt att avlasta i Edsbyn. I Alfta ser det bättre ut där har vi platser så det räcker. Ett skäl att det är så är att det är en större andel födda barn i Edsbyn, än i Alfta. Jag tror fördelningen är 65 och 35 procent, säger nämndens ordförande Håkan Englund (S).

Mer läsning

Annons