Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förlust för Järvefelt i dom om skattekrav

Edsbyns IF:s hedersordförande Ulf Järvefelt ska betala sammanlagt cirka 24 miljoner kronor i inkomstskatt och skattetillägg för åren 2005–2008 – utöver det skadestånd på 18,6 miljoner som han tidigare dömts att betala.

Det har kammarrätten i Stockholm nu beslutat.

Annons

I maj i fjol dömdes Ulf Järvefelt till två års fängelse för grov trolöshet mot huvudman, efter att under flera år ha förskingrat pengar från familjeföretag som han var delägare i. Större delen av pengarna hade förts över till bandyklubben i Edsbyn.

Enligt domen i brottmålet ska Järvefelt också betala 18,6 miljoner kronor i skadestånd till de berörda företagens konkursbon.

Samtidigt har det pågått en tvist mellan Ulf Järvefelt och Skatteverket, som har höjt hans inkomst av tjänst för de aktuella åren med närmare 29 miljoner – eftersom pengar som tagits från familjeföretagen inte har redovisats i hans självdeklarationer. Tillsammans med ett skattetillägg på 11,5 miljoner är Skatteverkets krav cirka 24 miljoner.

Ulf Järvefelt överklagade Skatteverkets beslut till förvaltningsrätten i Stockholm – som inte ändrade beslutet. Och nu har alltså kammarrätten kommit till samma resultat.

I sina överklagningar har Järvefelt hävdat att de brottsliga uttagen från bolagen inte är kan anses vara någon förvärvskälla eller skattepliktig verksamhet. Han vill också slippa skattetillägg, eftersom han redan har dömts till ett kännbart fängelsestraff och ska betala skadestånd till bolagen.

Skatteverket å sin sida anser att han som företagsledare har gjort uttag ur bolag som omfattas av skatteplikt och använt medlen privat. Och då ska de enligt rättspraxis beskattas som inkomst av tjänst – oavsett om den skattskyldige har dömts för brott i sammanhanget.

Domen kan överklagas inom två månader till Högsta förvaltningsdomstolen. Där krävs det dock prövningstillstånd för att ärendet ska tas upp till ny prövning.

Mer läsning

Annons