Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förintelsen väckte starka reaktioner

/
  • Viktor Kuhles, Sara Wängmark, Hanna Ingesson och Miki Gzaiel-Claesson var alla tagna efter heldagen om förintelsen i Celsiusskolan i Edsbyn. Mietek Grocher som överlevde förintelsen gjorde starkt intryck på dem.
  • Viktor Kuhles, Sara Wängmark, Hanna Ingesson och Miki Gzaiel-Claesson var alla tagna efter heldagen om förintelsen i Celsiusskolan i Edsbyn. Mietek Grocher som överlevde förintelsen gjorde starkt intryck på dem.
  • – Jag tycker föreläsningen var intressant. Han berättade bland annat hur han höll på att gå in i en gaskammare, men hur han mirakulöst överlevde genom att fly därifrån. Han berättade också hur han mot slutet av kriget gav choklad till en liten tysk pojke. Han kunde inte hata honom, säger Viktor Kuhles.
  • – Det var både jätteintressant och hemskt. Det han berättade berörde verkligen. Jag tror det beror på att det han berättade kom från hjärtat och det han berättade hade han själv upplevt. Det var inte som att se på en film, utan det blev verkligt, säger Sara Wängmark.
  • – Min reaktion var att hans berättelse berörde mig mer än alla dokumentärer som jag har sett om andra världskriget och förintelsen. Han hade själv upplevt det på riktigt. Det var både intressant och spännande liksom sorgligt och allvarligt. Vi som lyssnade var alla lamslagna. Det var alldeles tyst i aulan, säger Miki Gzaiel-Claesson.
  • – Först satt jag helt nollställd. Det var svårt att verkligen ta in allt vad han berättade. Det kändes så overkligt. När han rundade av och började prata om sin nya familj då brast det. Då blev allt verkligt. Jag var så chockad, säger Hanna Ingesson.

Mietek Grochers berättelse om mord, tortyr och förnedring i de tyska koncentrationslägren under andra världskriget väckte starka känslor bland niorna vid Celsiusskolan i Edsbyn. Mieteks röst bröts flera gånger och även eleverna hade svårt att hålla tillbaka sina tårar.

Annons

Vi möter fyra elever dagen efter Mieteks besök och heldag med föreläsning och gruppdiskussioner om förintelsen. Mietek överlevde först den mycket svåra tiden i ghettot i Warszawa innan hela familjen blev deporterad. Han klarade sig sedan med livet i behåll från nio koncentrationsläger, men hans mamma, pappa, syster och bror dog i fångenskap.

– Det är egentligen inte så länge sedan det hände. Det skrämmande är att människor också lät det hända. Innan Mietek kom och berättade visste jag inte så mycket om dödsmarschen mot slutet av kriget och att nazisterna försökte skapa förvirring genom att flytta sina fångar hela tiden, säger Hanna.

– Ett favoritcitat är att den som inte lär sig sin historia kommer att upprepa den. Vi får aldrig glömma det som hände under andra världskriget, utan måste föra vidare informationen till våra barn, säger Miki.

– Många judar dog i gaskamrar. De som sattes i koncentrationsläger fick nästan ingen mat, säger Viktor.

– Jag lärde mig mer hur hemskt det verkligen var av någon som har varit med, säger Sara.

Ungdomarna berättar att sammanlagt dödades nio miljoner människor, var av sex miljoner judar i förintelsen.

 

 

Mer läsning

Annons