Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förfallna lador måste bort

/
  • De lador som ska rivas ligger utefter länsvägen och är i väldigt dåliga skick. Ladan på bilden är inte en av dem som nu måste tas bort.

Förfallna lador och andra i hoprasade byggnader hör inte hemma vid länsväg 301. Det har Ovanåker kommun beslutat. Tre fastighetsägare måste riva innan hösten - annars väntar viten.

Annons

Fastighetsägarna får fram till slutet av augusti respektive september i år, och i ett fall till hösten 2011, på sig att riva ned och plocka bort gamla byggnader som finns utmed länsväg 301. I alla tre fallen skriver miljö- och byggnämnden att byggnaderna ger "ett mycket förfulande och oacceptabelt intryck i bebyggelsemiljön".

- En byggnad ska vara i väldigt dåligt skick innan det går så här långt. En lada som ser gammal ut och står lite på sned är ju inte så farligt. Det här är när de börjar rasa ihop, säger Tord Berbres, vice ordförande i miljö- och byggnämnden.

Enligt besluten har fastighetsägarna visat förståelse för kommunens resonemang om de förfallna byggnaderna. De har meddelat att de ska riva och plocka bort byggnaderna. Besluten om föreläggande ska säkerställa att det sker. Om inte kan viten på mellan 6000 och 20 000 delas ut.

Kommunen har ingen egen satsning som går ut på att hitta förfallna byggnader. Det är främst när det kommer in klagomål från folk som man agerar.

- Det tillhör jordbruksbygden att det finns lador och ladugårdar. Men det finns mycket som inte används och som är dyrt att underhålla. Flera har säkert inte råd eller lust att lägga pengar på det, säger Tord Berbres.

Mer läsning

Annons