Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagen kan minska energikostnaderna med 20 procent

/
  • Energiexperten Peter Karlsson undersöker ställverket i källaren på Drivex Mekaniska i Edsbyn. Företagets vd Håkan Gunnarsson, Eva Karlsson, Peter Eriksson och Olle Berglund följer hans förehavanden.
  • Energiexperten Peter Karlsson, Linköpings Universitet, tog sig en ordentligt titt på hur Drivex Mekaniska i Edsbyn använder sin elenergi. Hans under sökning ingår i ett projekt som ska få företag vilka möjligheter de har att energispara.

Det finns en hel pengar att tjäna för företag genom energieffektivisering. Det pågår just nu ett tvåårigt projekt finansierat av Energimyndigheten, Region Gävleborg och länsstyrelsen i Dalarna där ett pilotföretag i varje kommun för en subventionerad kostnad får en seriös energigranskning.

Annons

Nu energigranskas hälsingeföretag i det projekt som fått namnet SMEFFEN. Under torsdagen var det Drivex Mekaniska AB i Edsbyn som hade besök av energigranskarna med energiexperten Peter Karsson från Linköpings Universitet i spetsen.

Sådana här energigranskningar har tidigare genomförts på olika håll i landet och resultaten visar att företag kan göra energibesparing på ända upp mot 40 procent.

Projektets syfte är att energigranska ett mindre eller medelstort företag i varje kommun i Gävleborg och Dalarna. De företag som de lokala energirådgivarna valt ut hoppas man sedan blir lokala ambassadörer då det gäller att sprida kunskap om besparingsmöjligheterna.

- Det är ju toppen att få en sån här granskning och rådgivning till en subventionerad kostnad. Under högkonjunkturen har vi inte haft tid och tänka på sånt utan då har vi bara investerat och byggt, säger Drivex Mekaniskas vd Håkan Gunnarsson.

- Från tidigare undersökningar vet vi att företag generellt kan minska sina energikostnader med 20 procent, säger energiexperten Peter Karlsson.

Enligt Peter Karlsson finns det tre speciella områden där ett tillverkningsföretag som Drivex kan spara energi.

- Det första är ventilationen, man omsätter för mycket luft. Belysningen är ett annat problem. Byter man till armatur kan man spara halva belysningsenergin. Det tredje är att man bör minimera användandet av tryckluft. Tryckluften slukar en masa energi utan att ge så mycket tillbaka.

Förutom energiexperten Peter Karlsson så deltog Eva Karlsson, Linköping, som skriver rapporten, Energirådgivarna Olle Berglund, Bollnäs-Ovanåker, och Peter Eriksson, Luleå. Även samtalsforskaren Mathias Broth, Linköpings Universitet var med och dokumenterade besöket i Edsbyn.

Projektet leds av Gävle Dala Energikontor och projektledare är Anette Valfridsson. I början av maj kommer ett par seminarier att hållas i anslutning till projektet.

Mer läsning

Annons