Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagare ska betala 12 700 i böter för försenad bokföring

Företagaren berättade inför tingsrätten om att hans liv hade gått och skogen och att han inte visste att det var brottsligt att inte lämna in sin bokföring i tid.
Nu har tingsrätten ändå dömt mannen för bokföringsbrott.

Annons

En man i Ovanåkers kommun driver sedan ett antal år tillbaka ett företag på sin fritid samtidigt som han livnär sig som anställd. Under åren 2011 till 2013 var mannen ordentligt försenad med att avsluta sin bokföring. Därför åtalades han för bokföringsbrott.

Under rättegången som nyligen ägde rum i Hudiksvalls tingsrätt berättade mannen att han under den här perioden mött flera personliga motgångar, bland annat en anhörigs död.

Dessutom visste han inte om att det var brottsligt att vara försenad med bokföringen. Därför ville han att brotten skulle bedömas som ringa.

Men i domen från Hudiksvalls tingsrätt framgår att det var mannens skyldighet att ta reda på vilka lagar som gäller för inlämnade av bokföring. Han döms därför för bokföringsbrott av normalgraden till villkorlig dom och 60 dagsböter á 170 kronor, totalt 10 200 kronor.

Mannen ska dessutom betala 2 000 kronor av sina advokatkostnader och 500 kronor till en brottsofferfond.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons