Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkmusikläger i hembygdshuset

/
  • Karin Hedlund instruerar barnen och ungdomarna inför den avslutande minikonserten, då föräldrar, övrig släkt och bekanta kunde lyssna på vad de unga spelmännen hade fått lära sig under folkmusikhelgen.
  • Karin Hedlund instruerar barnen och ungdomarna inför den avslutande minikonserten, då föräldrar, övrig släkt och bekanta kunde lyssna på vad de unga spelmännen hade fått lära sig under folkmusikhelgen.
  • Shirley´s reel, Lägerpolka, Kalles gånglåt och Harpan min var några av de musikstycken de unga spelmännen spelade upp.
  • Gustav Bohjort från Bollnäs och Jonas Nilsson Maciulis från Kilafors deltog under de två intensiva kursdagarna i Alfta. Det är roligt att på detta sätt få träffa nya kompisar med samma intresse, tycker de om lägret i hembygdshuset.
  • Det var fjärde gången barn och ungdomar mellan 10 och 17 år samlades till folkmusikläger i Alfta hembygdshus.
  • Tanken med lägret är att fånga upp alla unga som vill spela folkmusik. Tanken är också att spelmanslagen på detta sätt ska kunna rekrytera nya förmågor. Man behöver både utöka och föryngra.

Polkor och gånglåtar ljöd i hembygdshuset i Alfta. Huset fylldes under den gångna helgen av barn och ungdomar som var på folkmusikläger under ledning av Mia Nordholm och Karin Hedlund med två gästledare Peter Puma Hedlund, dubbel världsmästare i nyckelharpa, och Samuel Bergström.

Annons

Sammanlagt deltog 24 barn mellan 10 och 17 år och det var fjärde gången det arrangerades ett speciellt folkmusikläger i Alfta hembygdshus. Det ordnas med lärarstöd från Bollnäs kulturskola och Ovanåkers musikskola och även med stöd från Alfta spelmanslag och Bollnäsbygdens spelmanslag.

Ungdomarna spelar cello, nyckelharpa och fiol. Det rör sig också om ett samarbete mellan suzuki-undervisningen och den traditionella undervisningen inom musikskolan. Det är roligt att på detta sätt kunna spela ihop.

– Lägret har gått bra. Det är föräldrar som organiserar och håller i arrangemanget. De bakar och lagar mat, säger en av musiklärarna Mia Nordholm.

Bakom folkmusikhelgen står föräldrarna Karin Fasth och Ann-Chi Hammarsten. Vi hittar Karin i köket precis innan det är dags för den avslutande minikonserten, då föräldrar, övrig släkt och bekanta kunde lyssna på vad de unga spelmännen hade fått lära sig.

Mer läsning

Annons