Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkhälsa i fokus i Ovanåker

/
  • Ovanåkersbördiga Rebecca Lindsmyr, Sandra Nilsson och Matilda Englund föreläser under veckan. Bland annat kommer det att pratas om hur kultur kan vara hälsofrämjande.
  • Folkhälsosamordnare Ulla-Marie Nilsson.

Under måndagen drog folkhälsoveckan i gång. Allt från gymnastik till svamputflykter står på schemat i Ovanåker.
– Det kommer bli superroligt, folkhälsa är allt för alla, säger Ulla-Marie Nilsson.

Annons

Olika föreningar, företag och privatpersoner sluter under veckan upp för att väcka Ovanåkers intresse för motion, kost och kultur. Folkhälsoveckan, eller "Folkhälsoväckan", är ämnat att just väcka ortbefolkningen.

– Förhoppningsvis blir det här inte bara som en engångsgrej, utan en skjuts för hela året, säger Ulla-Marie Nilsson, folkhälsosamrodnare på Ovanåkers kommun.

Det kommer att bjudas på allt från juniorgympa till svamputflykter, enkel gymträning liksom gratis simning. Utöver alla prova-på-arrangemang lyfter kommunen även tre lokala förmågor, berättar Ulla-Marie Nilsson.

– Det är tre fantastiska donnor. Dels har vi Rebecca Lindsmyr, som bland annat kommer prata om hon själv kom tillrätta med ätstörningar tack vare konsten, och kostvetare Sandra Nilsson och Matilda Englund, berättar hon.

Föreläsningar hålls både för allmänhet via öppet hus och i samarbete med kommunens skolor. Folkhälsan är viktigare nu än någonsin, eftersom många är stillasittande, menar Ulla-Marie Nilsson. Viktminskning kommer att belysas, även om hälsa i överlag sätts främst sätts i fokus.

– Vi lever i en ort där vi har en lägre utbildningsnivå, och generellt brukar då stillasittande och övervikt följa med, säger Ulla-Marie Nilsson.

Tips och trix, stora som små, kommer att ges. Folkhälsosamordnaren är entusiastisk över det breda utbudet av aktiviteter.

– Det ska bli roligt, det finns så mycket som är bra för vår hälsa. Alla måste inte springa maraton, bara man bryter långa stunder av stillasittande så har man ju vunnit jättemycket.

Kommunen har i år satsat på att göra informationen lättillgänglig även hemifrån. Bland annat har man via sociala medier och den egna hemsidan delat med sig av instruktionsvideor i all enkelhet. Folkhälsa ska få vara enkelt, och något som alla ska få ta del av, menar Ulla-Marie Nilsson.

Folkhälsosamordnaren utlovar en och en annan aha-upplevelse under folkhälsoväckan.

– Går man på onsdagsföreläsningen eller lördagens öppet hus kan jag lova att man får någon ny insikt i livet. Liten eller stor, livsavgörande eller om så bara för ett tag, så kommer man få en sådan, säger Ulla-Marie Nilsson.

Mer läsning

Annons