Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingkör lär sig svenska med Håkan Hellström–pop

/
  • Amanda Stenberg leder kören och spelar piano.
  • Rejäl uppvärmning hölls innan körsången.
  • Amanda Stenberg leder kören och spelar piano.
  • Uppskattar kören gör Masi Moslem Al Faham från Afghanistan, Isam Mho från Syrien, Hadi Moradi från Afghanistan och Asmait Kiros från Eritrea.

Integrationshandläggaren Björn Ingesson står i en källarlokal med gåshud och en tår i ögat tillsammans med 35 ensamkommande flyktingbarn och sjunger sånger av bland annat Håkan Hellström.

Annons

Det är en torsdagskväll tidigt i januari och Björn Ingesson vid Edsbyns kommun har först skjutsat ungdomar från flera av kommunens boenden till pingstkyrkans källarlokal i Edsbyn. Kommunen har beviljats 25 000 kronor för detta projekt av Region Gävleborg. I projektet ingår även studiebesök i Stockholm och att gå på musikal. Även en skivinspelning i samarbete med studieförbundet Studiefrämjandet är på gång framöver, enligt Björn Ingesson.

Läs mer: Körsång med SFI-elever

– Jag och föreståndaren på våra boenden märkte att många kollar på Youtube och lyssnar på svensk musik. På så sätt lär de sig svenska snabbt. Vi tänkte att vi tar det ett steg längre och startar en kör. Sedan hittade vi den fantastiska körledaren Amanda Stenberg, som är från Edsbyn och musikaliskt skolad i London.

Läs mer: Akut personal- och platsbrist för ensamkommande flyktingbarn

Björn Ingesson framhåller vikten av att engagera de ensamkommande barnen i samhället.

– Vi har kört innebandyturnering och många håller på med fotboll. På Johannesgården i Alfta finns det fritidsgård där Kyrkans unga håller till och där träffar de som bor hos oss även svenska ungdomar. Allt det här gör att de boende får se mer av hur saker fungerar, säger han.

Läs mer: Ovanåker klarar inte av att utreda ensamkommande barn längre

Vi är på plats första torsdagen i januari efter juluppehållet. Efter uppvärmningen bjuder körledaren Amanda Stenberg på gemensam sång med bland annat låtar av Håkan Hellström och Veronica Maggio. Stämningen är varm.

Isam Mho från Syrien är tacksam för att han får vara med i kören.

– Det känns verkligen meningsfullt att få komma hit, lära sig mer svenska och få sjunga tillsammans med andra, säger han.

Asmait Kiros är från Eritrea.

– Det är bra att vi sjunger popsånger för det är lätt att ta till sig texterna. När vi sjunger övar vi på uttalet, men vi lär oss även nya ord. Men annars uppskattar jag och sjunger även gospel, säger hon.

Den här artikeln hade du kunnat få som pushnotis i din telefon. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning