Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler utsmyckningar på gång i bandyarenan

/
  • Maria Owén inviger Erik Olof Wiklunds konstvägg lördag den 25 juli i samband med Edsbyn Arena AB:s årsstämma. Erik Olof är så häftig när han tolkar hälsingegårdarna på ett nytt fräscht sätt, tycker Maria.
  • Kanten på brokvisten kan även avläsas som ett kugghjul, som påminner om Edsbyns industriella expansion och företagaranda.
  • I ungefär den här vinkeln tog Erik Olof fotot på brokvisten vid Ol-Anders i Alfta.
  • Jag började med att leta efter en lämplig brokvist. Jag hittade den vid Ol-Anders, säger Erik Olof Wiklund.
  • Erik Olof började skissa upp målningen vid entrétrappan den 1:a april, men på grund av kylan i lokalen kunde måleriet börja först den 7 juni och färdigställdes den 25:e juni.
  • I vissa vinklar blir målningen tredimensionell. Erik Olof har målat med en färg som skall tåla ett kallare klimat och för offentliga ytor med mer slitage.
  • Maria Owén och Erik Olof Wiklund är med och inviger den jättestora offentliga utsmyckningen vid bandyarenans entrétrapp. Den jättestora konstväggen är 12,5 meter lång och 3,20 meter hög.
  • Förebilden för brokvistarna i Alfta under 1800-talet blev den nya predikstolen i Alfta kyrka och dess ornamentik.

En häftig konstvägg möter numera besökarna i bandyarenan i Edsbyn. Ol-Anders heter den fasta offentliga utsmyckningen och är inspirerad av en av hälsingebrokvistarna vid Ol-Anders i Alfta. Den unge konstnären och författaren Erik Olof Wiklund står bakom verket.

Annons

– Styrelsen för Edsbyn Arena AB har nu tagit ett beslut att utsmycka Arenan. Det kommer så småningom att bli fler utsmyckningar, så Erik Olof Wiklunds konstvägg är den första. Det här projektet får ta sin tid, säger Maria Owén för arenabolagets styrelse.

Erik Olof Wiklund har arbetat mycket på temat hälsingegårdar genom att bryta upp husen i olika beståndsdelar och även undersöka var de olika delarna kommer ifrån. Han vrider och vänder även på själva begreppet hälsingegård.

– Jag tycker det är jätteroligt att jag fick chansen att få göra det här. Det var spännande att få testa att göra en så stor utsmyckning. Den är den största jag har gjort hittills, säger Erik Olof Wiklund.

Väggen är 12,5 meter lång och 3,20 meter hög.

Det var också spännande att få kombinera hälsingegård tillika världsarv och bandy i ett och samma verk. De dominerade färgerna i olika nyanser är rött och blått, som även är Edsbyn IF:s färger.

– Jag började med att leta efter en lämplig brokvist. Jag hittade den vid Ol-Anders och fotograferade den i olika vinklar, säger Erik Olof.

Hemma vid sin dator testade han olika bilder. Till slut fastnade han för en närbild av det vänstra översta hörnet på brokvisten. Denna bild drog han upp och blev underlaget för den oljemålning han målade först. Målningen var sedan skiss för arbetet i bandyarenans entré.

Under juni månad jobbade han med konstväggen och då var det inte lika kallt i bandyarenan som det är nu i samband med bandyskolan.

– Det måste vara lägst tio plusgrader för att färgen ska torka och fästa.

I dag lördag den 25 juli invigs konstväggen av Maria Owén.

Mer läsning

Annons