Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Finns mycket att göra även på hemmaplan"

/
  • Laura Fenlin på Keletistationen i Budapest.
  • Laura Fenlin och Stefan Johansson köpte och delade ut förnödenheter till flyktingar i Ungern.

Stefan Johansson och Laura Fenlin från Edsbyn åkte till Ungern och Budapest för att bistå flyktingar. Nu är de på svensk mark igen efter två veckor mitt i flyktingkrisens europeiska centrum.

Annons

Efter ett par intensiva ungerska veckor är Stefan Johansson och Laura Fenlin tillbaka i Sverige.

– Vi åkte hem idag så just nu är vi på väg från Arlanda, säger Stefan Johansson på telefon på tisdagskvällen.

Under tiden i Ungern fick Edsbyparet se den kaotiska situationen för flyktingarna på Budapests järnvägsstation – som förvandlades till ett flyktingläger sedan myndigheterna stoppat tågtrafiken – förbättras en smula. Därmed ändrade de planerna för hur pengarna från Facebook-insamlingen som startades av Lauras syster i Ungern skulle förvaltas.

– Förutsättningarna ändrades lite under tiden vi var på plats. Mer och mer hjälp började komma fram till Budapest allt eftersom, så insamlingen spred sig till andra ställen, säger Stefan Johansson.

Läs även: Flyktingkatastrofen – så kan du hjälpa

Sista dagen innan hemfärden – vilket även var dagen innan det datum som de ungerska myndigheterna stängde landets gränser och införde hårdare flyktinglagar – besökte Stefan och Laura åter järnvägsstationen i Budapest.

– Eftersom det var sista dagen innan gränserna skulle stängas så ville de som var på plats ut så fort som möjligt. Vi träffade ett par från Syrien som kommit med båt till Grekland, de hade varit på resande fot i en månad, färdats mycket till fots och hade som mål att ta sig till Holland. De var väldigt angelägna att komma ut ur Ungern.

Samtidigt berättar Stefan Johansson att många flyktingar upplevde en stor oro även över att andra länder också var på väg att stänga gränserna eller öka gränskontrollerna.

– Sista dagen var det betydligt lugnare på tågstationen än när vi var där första gången och förutsättningarna för dem som kom var mycket bättre. Röda Korset hade satt upp bord, stod och lagade mat och det fanns mycket förnödenheter, vatten och mat. Det fanns högar med liggunderlag i beredskap och man hade även dragit provisoriska vattenledningar till tågstationen.

Läs även: Hälsingar utmanar varandra i att hjälpa flyktingar

Stefan Johansson säger att han tror att de ungerska myndigheterna mjuknat lite efter att ha blivit pressade av opinionen.

– Men jag misstänker också att man väntade ut dagens (tisdagens) datum, för att sedan kunna agera hårdare.

Dina känslor efter veckorna i Ungern?

– Jag känner ett större engagemang i de här frågorna nu än innan. Vi hamnade verkligen mitt i världsnyheterna – vi befann oss precis där det hände, just då det hände. Vi fick träffa de här människorna och prata med dem.

Nu när ni är hemma igen – vad händer med ert engagemang nu?

– Hela grejen med vårt engagemang i Ungern kom sig av att Lauras syster startade sin insamling och vi var på plats. Jag tror inte att jag personligen kommer att driva ett så stort projekt igen, men hemma i Edsbyn finns ju också flyktingar som kommit så det blir nog där vi kommer att försöka bidra. När vi har varit i Öjeparken och lekt med barnen i sommar så har vi pratat lite med några syrier. Det vi fått veta är att många känner sig ensamma och upplever att de har svårt att få kontakt med svenskar. Så det finns insatser att göra även på hemmaplan, helt klart.

Mer läsning

Annons