Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick vänta ett år

/
  • Det finns bara jakt för mig. Jakten täcker upp hela året för en annan. Just nu är mårdjakten och rävjakten aktuella, säger Per-Erik Götesson här med sin hund Bamse. Per-Erik har också en kennel och uppfödning av jakthundar.

31-årige Per-Erik Götesson i Stenkullen, väster om Edsbyn, fick vänta ett år på besked. För cirka ett år sedan polisanmäldes han av Länsstyrelsen efter en skyddsjakt i Homnareviret. Nu har han fått besked att åtal inte kommer att väckas.

Annons

Åklagaren gör bedömningen att man kan inte förvänta sig en fällande dom. Förundersökningen läggs därmed ner och han kan dra en lättnadens suck.

– När jag fick det beskedet kändes det som det ändå finns någon rättvisa. Det finns någon som har sunt förnuft. Men jag kommer aldrig mer att delta i någon skyddsjakt. Licensjakt det är något helt annat det, säger Per-Erik Götesson.

Har du haft något obehag under den långa tid du gick och väntade på besked?

– En ovisshet har det varit att inte veta hur polisen skulle behandla ärendet. Polisanmälan kändes också som ett slag i ansiktet, eftersom det var på Länsstyrelsens uppdrag vi genomförde skyddsjakten. En polisanmälan det var tacken det. Jag lade ner semesterdagar och lade ut bensinpengar på att kunna vara med och spåra vargarna, säger Per-Erik Götesson.

Mats Hindström är avdelningschef på Länsstyrelsen.

– Jag har egentligen ingenting att säga om att förundersökningen har lagts ner. Det är polisen som utreder vår anmälan och sedan gör sin bedömning. Jag har ingen anledning att fundera över det. Ofta lägger man ner, säger Mats Hindström i sin kommentar.

Länsstyrelsens rovdjurshandläggare polisanmälde Götesson för för både jaktbrott och djurplågeri. Även om det aldrig framkom att det var hans skott som hade dödat vargen. Det var nämligen flera jägare som sköt mot vargen, även om han var först.

Mer läsning

Annons