Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick praktik i Sydafrika

/
  • Under en dag under vistelsen i Sydafrika besökte man Tsotselesto high school, som är Sydafrikas bäst presterande skola.
  • Under en dag under vistelsen i Sydafrika besökte man Tsotselesto high school, som är Sydafrikas bäst presterande skola.
  • Vi fick även hjälpa till mycket i trädgårdslandet och här jobbar vi för fulla hackor, berättar Matilda Häggblom som också syns på bilden.
  • Här har hela gruppen samlats utanför förskolan Khaya Lethu. Dit får barnen i byn komma och man erbjuder byborna ett mål mat om dagen.
  • Under första dagen på Our Place målade ungdomarna en fasad på huset för att muntra upp människorna som bodde där.
  • Lisa Englund tycker det var skönt att då och då ta tag i något praktiskt. Man hjälpte till att bygga en liten mur i trädgården.
  • Elisabeth Jonäll hjälper ett av barnen. Framförallt gällde det att finnas till som medmänniska.
  • Mycket av tiden gick åt till att leka med barnen.

Under två hela veckor fick nio ungdomar från Voxnadalens gymnasium i Edsbyn praktisera dels vid aidshemmet Our place i Bloemfontein, dels barnhemmet Khaya lethu i Transkei, Sydafrika. De tillhörde den första gruppen från gymnasiet som reste till Sydafrika och som även fick möjlighet att få praktik där.

Annons

– Att få resa till Sydafrika och även få praktisera där gav så oerhört mycket. Det är den mest givande resa som jag har varit med om, säger Matilda Häggblom som är en av eleverna. För Matilda gav resan och praktiken mersmak och hon hoppas kunna återvända till Sydafrika som volontär.

Samma funderingar har Alexander Bergqvist.

– Resan var helt underbar. Den går inte att beskriva med ord. Min tanke är att åka tillbaka till Our place, säger Alexander.

Aidshemmet räknar 20 vuxna och 15 barn. Vuxna och barn bor i skilda hus och alla har aids. Det var särskilt jobbigt att tänka på att alla sjuka barn inte skulle få växa upp och bli vuxna, om det inte hände ett under. Det var en tuff miljö att komma in i och precis innan gruppen kom dit hade nio vuxna dött.

Läs mer om resan i Ljusnan den 24 mars.

Mer läsning

Annons