Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiberutbyggnad räddar telefonin i Skålsjöområdet

I våras fick boende i Skålsjön besked om att deras telefonabonnemang för den fasta telefonin skulle upphöra i september. Anledningen var ett teknikskifte som skulle bli för dyrt att genomföra där de fanns få abonnenteter. Nu ordnar de sig ändå för de boende i Skålsjön och Skräddrabo som får fiberkabel ända in i sina hus.

Annons

När Scanova beslutade sig för att ta bort kopparnätet för telefoni och data till Skålsjöområdet riskerade de boende där att bli utan telefoni och data om de inte alternativt valde en mobil lösning.

Vid ett krismöte i våras träffade boende i området representanter för Ovanåkers kommun, Helsinge Net och Länsstyrelsen. HelsingeNet hade sedan tidigare fiberkabel dragen till själva byn Skålsjön för bredbandsanvändning. Till de olika hushållen använde sig dock Helsinge Net av Scanovas kopparkablar som nu skulle tas bort.

Mötet beslöt då att jobba vidare på en lösning där Helsinge Net även skulle kunna dra fiberkabel ända fram till hushållen. Även boende i Skräddrabo och Styggbo ville vara med vid en sådan satsning.

Bidrag från Jordbruksverket/länsstyrelsen söktes för fiberutbyggnad som nu beslutat att stå för 75 procent av kostnaden. Hela investeringen beräknas hamna på två miljoner kronor.

De 40 privatpersoner som nu valt att ansluta sig betalar en anslutningsavgift och resterande kostnad står HelsingeNet för. Lösningen med fiberkabel till hushållen gör nu att de kan behålla sina fasta telefoner, data och Internet.

Utbyggnaden har legat ute på upphandling och på HelsingeNet inväntar man bara att överklagandetiden ska gå ut innan arbetet kan påbörjas. Scanova har gett en respittid till november med att ta bort sina kopparkablar då man hoppas att den nya lösningen är klar.

Mer läsning

Annons