Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiberkabel dras i Skålsjöområdet

/
  • Hans Degerman följer arbetet när Alf Carling och Christer Ruohonen från MB Gräv och Last i Valbo fyller matarkabeln med fibrer utanför fritidshuset i Skräddrabo.

Just nu pågår arbetena med att dra fiberkabel för tv, data och telefoni till 40 fastigheter i byarna Styggbo, Skräddrabo och Skålsjön i Ovanåkers kommun. Det här är en lösning för de boende i området när nu de tidigare kopparkablarna kommer att tas bort i mitten av november.

Annons

En mobil telelösning var vad abonnenterna erbjöds när boende i Skålsjöområdet i våras fick besked om att deras fasta telefonabonnemang skulle upphöra i höst på grund av teknikskifte som bland annat innebar att all tidigare kopparledning skulle plockas bort.

Helsinge Net erbjöd då en lösning där man skulle dra fiberkabel ända in i fastigheterna. Det fick 40 fastighetsägare i området att anmäla intresse. Nu har jobbet pågått en tid med Elektra Hälsingland som huvudentreprenör. Beskedet i våras var att den fasta telefonin genom kopparkabeln skulle upphöra i september men företaget Skanova, TeliaSonera-koncernen, som äger det gamla ledningsnätet har gett en respittid till 15 november.

- Det är bara att hoppas att vi blir klara tills dess. Nästa vecka blir i alla fall alla grävningar klara, men vi ska inte bara lägga kabel i marken utan även upp med drygt fem kilometer matarkabel på högspänningsstolpar. Det är många inblandade eftersom det gäller telefon, data och tv. Jag hoppas vi hinner bli klara i tid, säger Nils Eriksson vid Elektra Hälsingland som projekterat jobbet.

Mer läsning

Annons