Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färdtjänsten får kritik i Ovanåker

/
  • Det får inte fungera så här dåligt med riksfärdtjänsten för oss under sommaren, säger Malin Wikström.

I Ovanåkers kommun riktas nu kritik mot att de som vill använda sig av riksfärdtjänst måste boka sina resor ett par månader i förväg under sommaren om de vill resa utanför länet. Den långa framförhållningen upprör de som brukar nyttja riksfärdtjänsten och kommunen lovar nu att se över rutinerna.

Annons

Egentligen har det fungerat så här med riksfärdtjänsten under många somrar i Ovanåker. Kommunens färdtjänsthandläggare har haft en självpåtagen jour även under sina semestrar då han ryckt in och hjälpt till med riksfärdsansökningar för de som behövt. I ett personligt brev till kommunens färdtjänstbrukare i våras fanns bara ett meddelande om att ansökningarna till riksfärdtjänst måste in före den 11 juni för resor som skulle göras före 15 augusti.

- Så här har det varit åtminstone sedan 2003. Tidigare har vi annonserat i det lokala annonsbladet men eftersom det kostar pengar skickade jag med det här meddelandet i ett brev om länsgemensamma färdtjänstregler i våras, säger kommunens färdtjänsthandläggare Mats Martinsson.

- Jag har inte haft någonting emot att rycka in och hjälpt de som behövt det även om jag har haft semester.

En som reagerat är Malin Wikström som bland annat är brukare av färdtjänst och ledamot i kommunens handikappråd.

- Vi har tagit upp det här tidigare i handikapprådet. Jag tycker det är fel att Mats Martinsson ska behöva ha någon slags jour fast han har semester. I andra kommuner finns det alltid andra personer som kan rycka in och hjälpa en då ordinarie handläggare är ledig. Så vet jag att en del försökt att få tag i honom, men inte lyckats.

Enligt Bertil Eriksson (KD) som är ordförande i socialnämnden och handikapprådet ska kommunen se över rutinerna.

- På lång sikt är det här ett sårbart systen. Jag har talat med kommunchefen om det här i dag och vi måste ordna det så att andra ska kunna gå in och hjälpa till i sådana här ärenden. Det är givetvis också fel om Mats Martinsson ska behöva rycka in och jobba även om han tycker att han kan det då han har semester, säger Bertil Eriksson.

Mer läsning

Annons