Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-projektet ArtinEd: Viksjöfors har unik pilotskola

/
  • Lärare Nicklas Persson, Lotten Andersson, Nektarios Moumoutzis, Isabella Belcari, Teresa Dello Monaco och Cinzia Laurelli har här samlats i Viksjöforsbalettens lokaler.

Representanter från fem länder samlades under tre dagar och jobbade med förberedelserna och uppdelningen av ansvarsområden när det gäller projektet ArtinEd - eller konstarter i pedagogiken. Viksjöfors skola blir pilotskola i det här EU-projektet, som om tre år ska leda fram till en fyra månader lång högskoleutbildning som webbkurs för lärare.

Annons

– Vi jobbade hårt under de här tre dagarna. Allt gick väldigt bra. Från de olika länderna kommer erfarna personer, säger Lotten Andersson som för Viksjöforsbalettens räkning är projektledare.

Läs mer: Viksjöfors går in i en ny fas som pilotskola

Lotten Andersson har tills nyligen varit lärare vid Viksjöfors skola och har nu gått i pension. Därför har hon tid att engagera sig mer i projektet. Efter jullovet kommer eleverna vid skolan att mer på allvar märka av att projektet har dragit i gång.

Projektet berör alla elever och alla lärare och uppdraget i Viksjöfors är att testa olika sätt att jobba med konstarter i pedagogiken rent praktiskt. Det är den svenska allemansrätten som ska behandlas i drama, film, musik och dans. Dans och teater kommer i gång fort nog efter jullovet, tror Lotten Andersson.

Läs mer: 2,5 EU-miljoner till Viksjöfors

Redan vid skolans julfest den 15 december kommer ett litet smakprov i form av en liten teaterpjäs med Skräplisa och Skogsmulle som huvudpersoner.

– Ja, nu kör vi i gång och jobbar. Lärarna vid skolan är väldigt entusiastiska. Jag tror det här kan bli riktigt bra. Jag hoppas det, säger Lotten Andersson.

Nektarios Moumoutzis från Grekland representerar universitetet på Kreta, som kommer att utforma själva kursen och som gör webbarbetet.

Teresa Dello Monaco från Storbritannien ansvarar för bakgrundsforskningen om konstarter i pedagogiken.

Cinzia Laurelli från Belgien kommer att välja ut de fem bästa lektionsuppläggen, de bästa erfarenheterna som sedan används i kursupplägget.

Isabella Belcari från Italien ansvarar för att skriva den handbok som kommer att följa med kursen.

Läs mer: Så går det för kulturskolan

Mer läsning

Annons