Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett riktigt lyft för slalombacken

/
  • Under torsdagen lyftes hela den nya byggnaden vid slalombacken i Edsbyn på plats.
  • Alpina klubbens ordförande Björn Ingesson och backchefen Ola Vedin följde arbetet när den nya byggnaden lyftes på plats.
  • Den nya byggnaden står lite längre bort från backfoten än den gamla, närmast, som nu ska rivas.
  • Byggarbetarna fäster ihop väggarna. Den nya byggnaden restes på en dag.

Under torsdagen genomfördes ett riktigt lyft vid och för slalombacken i Edsbyn. Då lyftes nämligen en 150 kvadratmeter stor prefabricerad byggnad på plats vid backens fot som kommer att innehålla personalutrymmen, pistmaskinsgarage, verkstad och sekretariat bland annat.

Annons

- Det här blir ett otroligt lyft för oss, sade Edsbyns alpinas ordförande Björn Ingesson när han stod och tittade när vägg efter vägg lyftes på plats med hjälp av en större lyftkran.

Den nya byggnaden kommer att innehålla personalutrymmen, sekretariat, verkstad och garage för pistmaskin och snöskoter. Edsbyföretaget Husbyggarn som svarar för bygget hade prefabricerat byggnaden och nu lyftes allt på plats med en väldig fart med hjälp av en lyftkran.

Björn Ingesson berättar att hela kalaset kostar 1,8 miljoner kronor.

- Klubben står själva för 800 000 kronor och resten står kommunen för, de är ju kommunen som äger anläggningen. Vi började äska pengar för det här från klubbens sida för fem år sedan, bland annat därför att den gamla byggnaden som funnits i väldigt många år har tagit stryk i golvet av allt smältvattnet från backen.

- Nu kommer vi att återanvända en del saker från det gamla byggnaden när den rivs och använda i den nya som radiatorer och belysning för att hålla nere kostnaderna, säger Björn Ingesson.

Nu kommer inte hela den gamla byggnaden att rivas på grund av att i ett rum i den finns all den utrustning som reglerar liftarna och backbelysningen.

- Vi får bygga in det där rummet i någon liten kur av något slag, säger Björn Ingesson.

Att man nu får ett riktigt garage åt den nya pistmaskinen man fick i fjol gläder förstås alpina klubben. Den carport modell större man använt för pistmaskinerna kommer man nu att göras om till ett kallförråd. I den nya byggnaden blir det också ett särskilt snöskotergarage med portar på två sidor så att man inte behöver backa ut skotern därifrån.

Mer läsning

Annons