Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett litet jubileum i skuggan av det stora

/
  • De sanna veteranerna Elis Johansson, Sven Prim och Torkel Berglund var med i Edsbyns första SM-lag i bandy. För 60 år sedan spelades finalen mot Nässjö på Perstorpsgölen.
  • Edsbyns första SM-lag i bandy 1949. En särskild rälsbuss tog laget ner till Eksjö, där Perstorpsgölen ligger. Med i första laget var Ivar Persson, Torkel Berglund, Herbert Swartswe, Paul Karlsson, Allan Arvidsson, Elis Johansson, Sven Prim, Gytten Jonasson, Gudmund Jernberg, Birger Persson och Erik Danielsson.
  • Elis Johansson, Sven Prim och Torkel Berglund gläds åt att EIF firar 100 år i år. Klubben har haft en imponerande verksamhet under dessa 100 år, tycker de. Även skidor och fotboll har varit framgångsrika sporter vid sidan av bandyn förstås.
  • 15 000 åskådare i tallskogen (!) intill gölen såg matchen. Arrangörerna fick ploga upp själva bandyplanen ute på isen, där bara spelare, funktionärer och pressfolk fick uppehålla sig.

Den 6 juni firar Edsbyns IF sitt 100-årsjubileum med en stor evenemangsdag på Ön, mottagning i Dina Arenas café och jubileumsfest på kvällen med mat och underhållning med Nina Söderquist. Tre gentlemen som kommer att gå på festen är Elis Johansson, Sven Prim och Torkel Berglund.

Annons

I skuggan av det stora jubiléet firar EIF nämligen ett mindre. I år är det 60 år sedan Edsbyns första finallag mötte Nässjö på Perstorpsgölen i SM-finalen i bandy.

Matchen gick i februari 1949 och i Folkets hem i Edsbyn följde närmare 1 000 personer finalen via direktutsändning. Nässjö vann med 7-1.

Vid Perstorpsgölen följde runt 15 000 åskådare matchen. I dag heter den SM-gölen, omdöpt 1999 när det var 50-årsjubileum. Sven Prim var själv med när man ändrade namnet på skylten och Torkel och Elis var också med vid det jubiléet.

– Vi var då nöjda med att gå till SM-final. Det var huvudsaken. Ska sanningen fram så blev vi mer eller mindre utspelade av Nässjö. De hade vana av tidigare SM-finaler och Edsbyn kom upp i allsvenskan 1944. Det hängde också på håret att Edsbyn gick till SM-final 1949. Vi gick vidare till final tack vare ett till gjort mål i målskillnad, annars hade Bollnäs gått till finalen, säger Sven som spelade bandy i allsvenskan 1945-1955.

– Uppriktigt sagt blev det heller ingen finalstämning. Vi spelare såg inte publiken. Men det var kul att få vara med. Själv blev jag ensam med målvakten en gång under matchen, men jag lyfte in bollen rakt i bröstet på honom. Nässjö var så mycket bättre, konstaterar Elis som började spela i allsvenskan 1945-46 och gick sin sista final mot Broberg 1963.

– Jag tror vi var en skara optimister inför den här första SM-final-matchen. Nässjö var det mest rutinerade laget. Jag kan också notera att Edsby-anfallet inte presterade inte samma finlir, säger Torkel som spelade i A-laget 1947-1957.

Mer läsning

Annons