Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett helt samhälle skapas på Alfta Quren

/
  • Tre syriska familjer som kom till Alfta Quren för två veckor sedan.
  • Donna Schmid från Australien jobbar som volontär i köket.
  • Per-Åke Svensson är platschef vid asylboendet på Alfta Quren.
  • Lappar med svenska ord är utplacerade vid olika föremål på asylboendet.

En fotograf, en frisör och en läkare har hittills fått rum för sina verksamheter på Alfta Quren. Härnäst står utbildning på tur. För den nya platschefen är det viktigt att de 340 flyktingarna har en meningsfull vardag.

Annons

Värmen är påtaglig när asylboendet Alfta Quren på söndagen håller sitt första öppna hus sedan de nyöppnade i Jokarjo AB:s regi, som Bert Klarsson är vd för. Då handlar det både om den fysiska värmen i matsalen där massor av människor har samlats till språkkafé. Men också den mänskliga värmen, som visar sig direkt när man kliver innanför dörrarna och hämtas till ett bord där det ännu inte sitter någon med svenskt ursprung.

Tre syriska familjer och en äldre syrisk man ställer frågor om livet i Sverige. De berättar om vilka de är och om sina liv. De visar bilder på barnbarn i Luleå, från år med arbete i Malaysia och från landstigningen i Grekland efter flykten över medelhavet.

– Hela min familj med två barn blev misshandlade i Ungern och placerade i ett kallt fängelse, utan mat, i en vecka, berättar en man och konstaterar:

– Jag gillar Sverige.

Läs också: Flyktingar hjälper nyanlända

I köket jobbar denna dag Donna Schmid som volontär. Hon kommer från Australien och har lite tid över när hon är i Bollnäs på besök. Efter bara någon timme är hon fäst vid uppdraget.

– Det öppnar ens ögon. Jag ska göra samma sak när jag kommer hem.

Den nya platschefen Per-Åke Svensson, som känns igen för att han varit koordinator för Företagsringen, hittas på språng i lokalerna. Han började sitt uppdrag för knappt tre veckor sedan.

– Det är häftigt. Jag har fått använda mig av allt som jag tidigare har lärt mig.

Den första tiden har handlat om att få alla 340 personer på plats, städa lokalerna grundligt och att laga toaletter. Det dyker ständigt upp nya saker som måste fixas.…

– Det är stort och smått. Från barn som föds till trasiga lampor.

Läs mer: Bert: "I helgen öppnade jag fem anläggningar"

Det finns tio nationaliteter på boendet och Per-Åke Svensson har låtit dem utse en person, en "ambassadör", för varje land. Tillsammans med Per-Åke Svensson håller de vad som kallas för arbetsplatsmöten där ambassadörerna får föra fram sina landsmäns åsikter och önskemål. De har också uppdraget att kommunicera ut olika saker på sina språk.

Nästa sak att ta itu med på boendet nu är att ordna olika aktiviteter för de asylsökande. För sådana är det ont om. Det enda som erbjuds de vuxna är gymmet som är öppet dygnet runt och där vissa timmar har avsatts för enbart kvinnor.

Men snart ska det startas en enkel skola, där de lärare som finns bland flyktingarna får undervisa andra i engelska och det söks volontärer som vill utbilda i svenska. Ett lekrum för barnen ska snart öppnas och så vill Per-Åke Svensson att så många personer som möjligt ska få utöva sin professionalitet på plats.

– Vi har en barberare, en fotograf som ska få ta bilder på alla som bor här och vi har en läkare till vilken folk får komma och fråga om råd. Vi skapar ett eget litet samhälle här, säger Per-Åke Svensson.

Han är oroad över den senaste tidens brandattentat som har riktats mot asylboenden i Sverige.

– Jag är väldigt tacksam över att vi har en vaken brandvakt som går ronder om nätterna. Det är ett heltidsjobb.

Läs också: Flera asylboenden i brand under natten mot lördagen

Mer läsning

Annons