Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett hantverk med känsla för detaljer

/
  • En Bellmanstol tillverkas i björk och målas sedan med oljefärg. Stolen är välkänd från Carl Larsson-gården.
  • Johan Dahlgren planerar att utöka verksamheten och starta en webbshop där kunder kan titta på och beställa bland annat stolar.
  • Det är svårt att uppskatta hur lång tid det tar att tillverka en stol, säger Johan Dahlgren. Det tar inte dubbelt så lång tid att göra fyra som att göra två, utan det går snarare snabbare att tillverka flera, bland annat för att mycket tid går åt till inställningar på maskiner.
  • Det finns mycket gamla verktyg i möbelsnickeriet i Viksjöfors.
  • Utifrån den här gamla soffan ska Johan Dahlgren tillverka en kopia till en kund.
  • De så kallade Bellmanstolarna som är i gustaviansk stil har ett speciellt ryggparti med en utskuren blomma. Det krävs rätt verktyg och inte minst rutin och ett bra handlag för att ta fram detaljerna.
  • Johan Dahlgren startade sitt företag i Viksjöfors för ett drygt år sedan. Det mesta av virket som han använder finns att köpa in från närområdet.
  • Många vackra stolar i olika stil, stora som små, tillverkas i Johan Dahlgrens möbelsnickeri.
  • På väggen hänger en hel del gamla verktyg och ett bevis på att Johan Dahlgren kan det här med möbelsnickeri – ett gesällbrev. Att göra ett gesällprov är frivilligt, men är meriterande och visar att du behärskar hantverket.

Det är något spöklikt över området där Björkträ i Viksjöfors tidigare låg. Parkeringarna gapar tomma och lokalerna står öde – i alla fall nästan. Letar man lite så hittar man till Johan – en möbelsnickare som älskar trä.

Annons

Det går inte att ta miste på doften när man kliver över tröskeln till Johan Dahlgrens lilla möbelfabrik – det doftar trä kort och gott. Här har Johan sedan ett drygt år tillbaka drivit sitt företag och tillverkar bland annat stolar i gustaviansk stil, så kallade Bellmanstolar som är kända från Carl Larsson-gården.

Johan Dahlgren har varit intresserad av hantverk hela sitt liv och har det i släkten.

- Min pappa är snickare och hade en hobbyverkstad när jag var liten. Jag tycker att allt hantverk är intressant så det är kanske en tillfällighet att det sen blev just trä, säger Johan.

Efter trätekniskt gymnasium blev det tre år på Capellagården på Öland. För att komma in på skolan går man igenom en längre process med arbetsprover, personligt brev och intervju.

- Det är totalt 18 elever som går den tre år långa utbildningen, och det är i stort sett bara praktiskt arbete hela tiden, berättar Johan.

Efter utbildningen bestämde sig Johan för att starta eget. Hittills har han tillverkat möbler på beställning från privatpersoner men har även tagit fram prototyper på bland annat barnsängar åt företag för att få det att gå runt ekonomiskt.

- Det är roligare att göra mer exklusiva saker, målet är väl att kunna försörja sig på det, säger Johan som har planer på att fixa en egen hemsida och på så sätt nå ut till fler som vill beställa hans möbler.

Bellmanstolarna som Johan gör tillverkas i björk och målas med vit oljefärg. Mitt på stolsryggen finns en vackert utskuren blomma.

- Det är svårt att svara på hur lång tid det tar. Men just nu håller jag på med två stolar och ett bord, och det tar kanske omkring två veckor att göra, säger Johan som knappt har någon ledig tid.

- Från början jobbade vi kanske 14-15 timmar om dagen sju dagar i veckan. Nu kan vi åtminstone ta någon ledig dag då och då.

 

Mer läsning

Annons