Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett erbjudande som kan blåsa företagen på 30 000 kronor

/
  • Bengt-Olof Sandberg på företaget Rekonomerna i Alfta varnar nu för ett erbjudande till företagen om medverkan på en företagsportal som kan kosta dem 30 000 kronor.

Bengt-Olof Sandberg på Alftaföretaget Rekonomerna fick ett brev från ett tyskt företag som heter LVV, Tele Verzeichnis Verlag. Företaget ville ha uppgifter om hans företag för att publicera dem på en svensk företagsportal på Internet. Erbjudandet är dock så lurigt utformat att de kan kosta en företagare 30 000 kronor om denne inte ser upp.

Annons

Bengt-Olof Sandberg som driver redovisningsbyrån Rekonomerna i Alfta är van att läsa papper, det är hans jobb att göra det. Så när det kom ett brev med ett erbjudande från det tyska företaget Tele Verzeichnis Verlag, TVV, om medverkan på en svenska företagsportal på Internet reagerade han snart över det han läste. Han förstod att den som inte såg upp kunde bli skyldig att betala 30 000 kronor till TVV fördelat på tre år. Nu vill han gå ut och varna andra för erbjudandet som nu sprids i Sverige.

- Jag kände igen upplägget från andra sådana här företag som kommit med den här typen av erbjudanden tidigare. Skillnaden med det här är att det ser väldigtseriöst ut, säger han.

Det luriga i erbjudandet är att felaktiga uppgifter som TVV redan har om ett företag ska rättas av förtagen. I Rekonomens fall har man i adressen skrivit LLNGG i stället för Långgatan. Det är alltså något företagaren tycker han måste ändra. Då finns det två sätt att göra det. Det ena som är gratis är att gå in på portalen och göra det. Det andra sättet som säkert för de flesta kan verka vara mycket enklare är att fylla i den blankett som följer med erbjudandet och lägga det i svarskuvertet och skicka det.

- Det är bara det att läser man texten längst ner på blanketten så står det där att man förbinder sig att betala 975 euro årligen till TVV under tre års tid, säger Bengt-Olof Sandberg.

Mer läsning

Annons