Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ersättning för död hund i Voxnabruk

Nu är det klart att länsstyrelsen betalar ut ersättning för hunden i Voxnabruk som troligtvis blev dödad och uppäten av varg.

Annons

Händelsen inträffade den 5 maj på morgonen, mitt i Voxnabruks samhälle på gårdsplanen vid en hyresfastighet.

- Det finns inga riktigt klara regler när tamdjur blir rovdjursdödade, säger Naturvårdsverkets handläggare Per Risberg. Länsstyrelsen avgör och beslutar helt i ärenden när det gäller skador som de stora rovdjuren ställer till med.

- I fallet med hunden i Voxnabruk går det inte att helt säkert påstå att hunden blev rovdjursdödad, eftersom länsstyrelsens besiktningsman inte hittade annat än lite hundhår och blod efter hunden på gårdsplanen.

Besiktningsmannen från länsstyrelsen använde välmeriterade viltspårhundar och dokumenterade allt av värde. Bland annat har en varg setts samma morgon bara några hundra meter från gården där hunden försvann.

Daniel Hansson, skadehandläggare vid länsstyrelsen i Gävle, säger också att rätt till ersättning för rovdjursdödad hund måste ses från fall till fall.

- I osäkra fall är det av största vikt att platsundersökning och synobservationer dokumenteras noggrant för att ge skadehandläggare ett så bra underlag som möjligt för sitt beslut, säger Daniel Hansson.

Ove Nyström

Mer läsning

Annons