Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ericssons nedläggning kan påverka Nefab och Alfta Pall

/
  • För Nefab i Runemo kan nedläggningen av Ericsson i Gävle ha en negativ påverkan.

Hur nedläggningen av Ericsson i Gävle kommer att påverka lokala underleverantörer som lastpallstillverkaren Alfta Pall AB eller Nefab i Runemo vet man ännu inte. En viss påverkan förväntas hos Nefab medan Alfta Pall är mer oviss.

Annons

Det är med en viss oro man på Alfta Pall följt rapporteringen om att Ericsson upphör med sin tillverkning i Gävle. Hälften av de pallar företaget tillverkar levereras till Nefab. Hur Ericssons beslut kommer att påverka Alftaföretaget vet företagets vd Conny Wiklund inte i dagsläget.

- Det är klart att det här inte är bra. Nu kommer Ericsson inte att lägga ned tillverkningen i Gävle över en natt utan vad jag hört är det under en 18-månadersperiod. Det är också möjligt att Ericsson kommer att ha ett fortsatt behov av de produkter som vi och Nefab tillverkar även om de flyttar tillverkningen i Gävle till Kumla och Katrineholm.

Alfta Pall har i dag 14 anställda. Innan lågkonjunkturen slog till arbetade 19 personer på företaget. En viss återhämtning har märkts av den senaste tiden då det gäller andra kunder än Nefab.

Tidigare i år gjorde Alfta Pall ändå en större investering på maskinsidan som kostade 5 miljoner kronor.

- Det är väldigt tragiskt för hela regionen att Ericsson lägger ned sin fabrik i Gävle. Det kommer nog att drabba många fler än de som jobbar på fabriken i där dag, säger Conny Wiklund.

Helt klart kommer Nefab i Runemo att påverkas av nedläggningen av Ericssons i Gävle. Men ännu är det för tidigt att säga hur och i vilken omfattning.

- Vi försöker förstå vad som kommer att hända. Vi har ännu inte fått några officiella uppgifter från Ericsson, så det är svårt att uttala sig om vad som kommer att hända och hur det här påverkar oss, säger Fredrik Sölscher som är VD för försäljningsbolaget i Sverige.

Inom Nefab jobbar man för den egna planeringen med olika scenarier, men Fredrik Sölscher vill inte närmare gå in på vad dessa innehåller.

Men det beror förstås på hur mycket av produktionen i Gävle som stannar kvar på andra orter i Sverige och hur mycket som kommer att läggas utomlands.

- Bara Gävledelen av Ericsson är en av våra största kunder. Nefab har växt med Ericsson. Det handlar om hur mycket av produktionen i Gävle som landar på andra ställen i Sverige och hur mycket som flyttas till andra länder, säger Fredrik Sölscher.

Nefab levererar olika emballage för export till Ericsson. Till Gävle har man levererat emballage för radiobasstationer, men även för andra produkter. Det handlar om olika storlekar och i olika material.

Men Fredrik Sölscher vill inte uppge hur mycket denna del omsätter.

 

Mer läsning

Annons