Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enskilda flyttbeslut saknades när Junibacken i Edsbyn avvecklades

/
  • Ovanåkers kommun följde de regelverk som gäller för riskbedömning och information i samband med flytten av Junibackens gruppboende i Edsbyn. Men skulle ha tagit flyttbeslut för varje berörd pensionär, enligt Inspektionen för vård och omsorg.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) konstaterar att förmå eller tvinga någon att mot sin vilja flytta från ett särskilt boende är en mycket ingripande åtgärd. Detta efter att en anhörig hade anmält flytten av en av sina föräldrar från Junibackens gruppboende i Edsbyn till IVO tidigare i år.

Annons

Samtidigt konstaterar nu IVO i sitt beslut, efter att ha tittat på ärendet, att socialnämnden med stöd av socialtjänstlagen har rätt att organisera och anpassa äldreomsorgen till lokala förhållanden. Det kan till exempel innebära en nedläggning av ett särskilt boende.

Läs mer: Så stora är rummen de ska flytta till i Gyllengården

IVO konstaterar vidare att socialnämnden i Ovanåkers kommun har följt de regelverk som gäller för riskbedömning och information i samband med nedläggningen av verksamheten.

I socialnämndens protokoll står att ett antal förändringar har bedömts vara nödvändiga. En av dem var att ändra verksamheten vid Junibacken och att erbjuda platser på annat boende, konstaterar IVO.

– Formellt har vi skött oss. Det vi har fått kritik för är att vi inte tog enskilda beslut för varje pensionär som skulle flytta. Den kritiken tar vi till oss, säger socialnämndens ordförande Jan-Åke Lindgren (S).

IVO konstaterar att flyttbeslut saknas för de som har motsatt sig en flytt. Men skäl för IVO att vidta åtgärder på grund av det finns inte, eftersom alla personer har flyttat från Junibacken till andra boenden i Edsbyn, enligt IVO:s beslut.

Läs mer: Flytten av Junibacken väckte starka känslor

Sju personer som tidigare bodde vid Junibackens särskilda boende flyttade till annat särskilt boende i närområdet, till exempel Hedrosen. Två personer valde att flytta till Gyllengården med befintlig personal.

Men IVO konstaterar också att enskildas rättsäkerhet inte får åsidosättas, när kommuner organiserar och anpassar sin verksamhet. Därför borde formella beslut om flytten ha fattats av nämnden för varje berörd person, anser IVO.

Då skulle varje person kunna låta en domstol pröva om beslutet är möjligt att överklaga och om beslutet är korrekt i sak. IVO anser att formella beslut alltid ska fattas, när det blir fråga om att flytta en person mot dennes vilja.

Läs mer: Särskilt boende kan komma att läggas ned

Mer läsning

Annons