Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enighet om bistånd och vapenexport

/
  • FOTO: MATS LAGERSven Jansson höll i utfrågningen av panelen under rättvisecaféet i Johannesgården i söndags.

Även mycket av de lokala frågorna stod i fokus, när Alfta församling bjöd in till sitt Rättvisecafé i Johannesgården en vecka innan valdagen. En panel bestående av 10 deltagare fick svara på frågor om rättvisa, miljö och solidaritet lokalt och globalt. Sven Jansson höll i utfrågningen

Annons

Amnesty, JAK, Alfta församling, Centrumkyrkans församling, Kristdemokraterna, Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet fanns representerade. Ett 60-tal personer hade kommit till Johannesgården denna söndagseftermiddag.

Särskilt i två frågor fanns det en samstämmighet i debatten.

Den första gällde det svenska biståndet. Man var överens om att det svenska biståndet hade urholkats. Istället för ren fattigdomsbekämpning går delar av biståndet till sådant som administration vid de svenska ambassaderna och fredskonferenser. I debatten var man överens om att denna trend vill man vara med och motverka.

Målet har varit att det svenska biståndet ska utgöra en procent av bruttonationalprodukten (BNP).

En annan trend som panelen var emot var den dramatiska ökningen av den svenska vapenexporten under de senaste åren. 2005 gick 50 procent av den svenska vapentillverkningen på export och 2008 hade den siffran stigit till 61 procent. Sverige säljer också vapen till krigförande länder.

Mer läsning

Annons